eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A vállalatvezetők vagyonokat keresnek, a bérből élőket kirúgják

Az adócsalási botrány ismét ráirányította az óriáscégek menedzsereire irányította a német közvélemény figyelmét. A posta vezérigazgatóját már leváltották tisztségéből, de ügye még jobban megtépázta az ország gazdasági vezetőinek tekintélyét. A cégvezetés fortélyaira szakosodott Kienbaum tanácsadó társaság most közétett adatai tovább borzolják a múlt héten kirobbant botrány miatt amúgy is feszült kedélyeket.

Az elmúlt hónapokban nem egy politikus bírálta az óriás cégek menedzsereit, hogy vagyonokat keresnek, miközben az általuk irányított vállalatok - reformintézkedések címén - kis fizetésből élő alkalmazottak tömegeitől válnak meg.

A Kienbaum tanácsadó társaság legújabb adatai sem szolgálják a menedzserek fizetése körül kirobbant vita csillapodását, a most közétett felmérés szerint ugyanis az elmúlt év során a cégvezetők átlagosan 17,5 százalékkal többet vittek haza, mint egy évvel korábban.

Kiváltképpen a tőzsdén jegyzett elitcsoport, a DAX körébe tartozó 30 vállalat élén állók bevétele gyarapodott, ők ugyanis tavaly átlagosan 25 százalékkal többet kerestek, mint 2006-ban.

A Kölnben működő tanácsadó cég kimutatása szerint nem a cégvezetők alapbére emelkedett rohamosan, hanem a tisztségükkel járó különböző juttatások. A felmérésből kitűnik, hogy a mintegy 2 ezer alkalmazottat foglalkoztató vállalatok élén álló igazgatók átlagos évi fizetése megközelíti a félmillió eurót, az 50 ezernél több főt foglalkoztató óriáscégek menedzserei viszont évente legalább 2,5 millió eurót visznek haza, még akkor is, ha irányításuk mellett a termelési barométer vihart jelez.

Megfigyelők szerint a Kienbaum most nyilvánosságra hozott tanulmánya további olajat önt arra a tűzre, amelyet a cégvezetők fizetésének hivatalos közzétételéről kirobbant vita lobbantott fel.

Hanganyag: Vincze András (München)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta az előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Kezd beindulni a lakáspiac: hol éri meg legjobban lakásba fektetni a pénzünket?

Kezd beindulni a lakáspiac: hol éri meg legjobban lakásba fektetni a pénzünket?

Nemrég jelent meg az Európai Unió tagországaira vonatkozó legfrissebb lakásárindex, melyből kiderült, hogy az idei második negyedévben - több mint egy év után - megtört az éves árcsökkenés trendje és 1,3 százalékos áremelkedés következett be. Az egyes országok között továbbra is nagyok a különbségek, így érdemes megnézni, hol csökkennek még mindig a lakásárak és mely országok léptek a növekedés útjára, illetve mi történt az elmúlt évtizedben az EU országainak lakásáraival. Hol érdemes leginkább lakásba fektetni a pénzünket?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×