eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

"Az Egyesült Államok megalázta az Európai Uniót"

Pristinában és Koszovó más városaiban egész éjszaka ünnepeltek, miközben Szerbia a nemzetközi jog megsértésére hivatkozva igyekszik érvényteleníteni Koszovó függetlenségét. Eddig csak kisebb incidensek voltak. Boris Tadic szerb köztársasági elnök még az éjjel New Yorkba utazott a biztonsági tanács ülésére.

A koszovói parlament egyhangúlag szavazta meg a függetlenségi kiáltványt. Hashim Tahaci koszovói miniszterelnök beszédének egy részét szerbül mondta el. A politikus együttműködésre és együttélésre szólította fel a koszovói szerbeket.

A szerb kormány és politikai pártok vezetői a vasárnapot Koszovóban, az ottani szerbekkel töltötték.

Komolyabb rendbontás nem volt, kisebb incidensre csak akkor került sor, amikor a szerb tartalékosok egy nagyobb csoportja át akarta lépni a szerb-koszovói határt. Ezt a nemzetközi rendfenntartók megakadályozták.

A belgrádi amerikai nagykövetség előtt 200-300 fiatal randalírozott. A csoportot a rendőrség tartotta féken.

Belgrádban csütörtökre tiltakozó nagygyűlést szerveznek, amelyen a tervek szerint egymillió ember vesz majd részt.

A szerb kormány szerint Koszovó függetlenségét Oroszország, Kína és India nem ismeri majd el, de így tesz majd hat-hét uniós ország is.

Vojislav Kostunica szerb kormányfő szerint Koszovó függetlenségének kierőszakolásával az Egyesült Államok nem Szerbiát, hanem az Európai Uniót alázta meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×