eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Újabb három államban nyert előválasztást a demokrata Barack Obama

Barack Obama az amerikai demokrata előválasztási verseny egyértelmű éllovasává lépett elő: a Potomac-előválasztások mindhárom helyszínén nyert Hillary Clintonnal szemben. A Virginia és Maryland államban, valamint a fővárosban, Washington D.C.-ben rendezett előválasztási fordulókban a republikánus versengésben John McCain is mindenhol legyőzte vetélytársát, Mike Huckabee-t, megszilárdítva ezzel elsőségét.

Barack Obama illionis-i szenátor győzelmi sorozatát - a hét végén öt fordulóban nyert - nem tudta megállítani a volt first lady. A papírforma szerint az afro-amerikai jelöltaspiráns kedden is magabiztosan nyert.

Obama Virginiában a nem végleges adatok szerint 64-35, Marylandben 59-37, Washington D.C.-ben 75-24 arányban nyert. McCain a három helyszínen 50-41, 56-29, illetve 68-17 arányban győzött.

Az ABC televízió becslése szerint Obama eddig összesen 1.209, Clinton 1.192 delegáltat gyűjtött össze a nyári jelöltállító pártkongresszusra, amelyen 2.025 szavazatra lesz szükség a jelöltség megszerzéséhez. McCain küldötteinek száma 804, Huckabee-é 240; a republikánusoknál 1.191 küldött kell majd a győzelemhez.

Obama már a következő előválasztási forduló helyszínén, Wisconsin államban, Madisonban mondta el győzelmi beszédét, amelyben azt hangsúlyozta, hogy az országnak új irányra van szüksége, amelyet ő képvisel. Kijelentette, "jó úton haladunk", de figyelmeztetett, a verseny még nem ért véget.

"A pénz és befolyásolás, a metsző pártos megosztottság, valamint a kicsinyes civakodás évtizedeinek leküzdéséhez nem egy estére, még csak nem is egy választásra lesz szükség" - hangoztatta.

McCain a virginiai Alexandriában John Kennedy volt elnök híres szavait idézve arról beszélt, hogy elnökként az lesz a vezérelve: "ne azt kérdezd, mit tesz érted az ország, hanem hogy te mit tehetsz az országért".

Huckabee-nek - riválisát ezzel mintegy leírva - megköszönte "lelkes szereplését", mint fogalmazott, teljesítménye időnként izgalmassá tette a versenyt.

Huckabee a Fox News hírtévének úgy nyilatkozott, továbbra sem adja fel a küzdelmet addig, amíg McCain nem gyűjti össze a jelöltség megszerzéséhez szükséges számú delegáltat.

A republikánus versengés egyre inkább lejátszottnak tűnik. Mivel a Potomac-államokban is a győztes mindent visz elve érvényesül, McCain keddi hármas győzelmével Huckabee még inkább eltávolodott a jelöltségtől.

A demokrata verseny viszont drámai fordulatot látszik venni: Obama felülkerekedik Clintonon, aki alig több mint egy hónapja még a demokrata mezőny megkérdőjelezhetetlen favoritja volt.

Obama a február 5-ei szuperkedd óta nyolc fordulót nyert meg, a New York-i szenátor egyet sem. Obama eddig 21 államban és a fővárosban győzött, Clinton 10 államban.

Clinton kampánya úgy tűnik, kifulladóban van, stábja már a március 4-ei nagy falatot, az ohiói és a texasi előválasztásokat célozta meg mentőövként. Jövő héten kedden is lesznek fordulók Hawaii-n és Wisconsin államban, ahol Obama a népszerűbb.

Közben folytatódott Clinton kampányának átszervezése: miután a hét végén Hillary kampányfőnököt cserélt, kedden Mike Henry, a kampányfőnök-helyettes is bejelentette távozását.

Hillary - két lépést előre ugorva - kedd este már Texasban kampányolt. El Pasóban mondott beszédében nem említette a Potomac-fordulót, sem a személycseréket kampánystábjában. Arról beszélt, hogy "én bizonyítottam, készen állok, érjük el együtt".

Clinton esélyeire nézve különösen aggasztó, hogy Obama kedden Virginiában azoknak a lakosságcsoportoknak a körében is nyert, amelyeknek többsége korábban a volt first lady mögött állt. Obamára több mint 10 százalékkal több nő szavazott, mint Clintonra, és a latino szavazók körében 10 százalékos volt az előnye.

A Potomac-térségbeli győzelmében fontos szerepe volt annak is, hogy a térségben az országos átlagnál jelentősebb a fekete népesség aránya.

A keddi The New York Times szerint Obama sikerét látva több olyan demokrata szuperdelegátus is meginog, aki eddig Clinton mellett kötelezte el magát. Egyikük kijelentette: ha a volt first lady nem hozza Ohiót és Texast, akkor elbúcsúzhat a jelöltségtől.

Az Ipsos kedden közzétett felmérése szerint ha ma lenne az elnökválasztás, Obama legyőzné McCaint, Hillary azonban legfeljebb döntetlent érne el a republikánus jelölttel szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×