eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Meghalt Tom Lantos amerikai kongresszusi képviselő

Meghalt Tom Lantos amerikai kongresszusi képviselő - jelentette a Fox News hírtelevízió.

A 80 éves Tom Lantos a Washingtonhoz közeli, Maryland állambeli Bethesda Haditengerészeti Kórházban halt meg.

A budapesti születésű Tom Lantos az amerikai képviselőház egyetlen, holokauszt-túlélő tagja volt.

A politikust, aki az alsóház külügyi bizottságának befolyásos elnöke, az emberi jogok érvényesítésének elkötelezett híve volt, 14-szer választották meg a washingtoni képviselőház tagjának.

A demokrata párti képviselő januárban közölte, hogy visszavonul a politikától, mert nyelőcsőrákot diagnosztizáltak nála.

Az egyetlen holokauszt-túlélő a Kongresszusban

Tom Lantos 1928. február 1-jén született Budapesten, zsidó értelmiségi családban. Származása miatt munkatáborba került, ahonnan második alkalommal sikerült megszöknie.

A háborút követően beiratkozott az egyetemre, 1947-ben egy F. D. Roosevelt elnökről írt esszéjével elnyerte a Hillel Alapítvány Amerikába szóló ösztöndíját. Seattle-be érkezve megdöbbentő hatással volt rá az amerikai gazdagság.

A nyugati parton gyökeret verve közgazdasági diplomát, majd a Berkeley Egyetemen doktori címet szerzett, 1950-ben feleségül vette gyerekkori szerelmét, Gábor Zsa Zsa unokatestvérét, Anette Tillemannt.

Egyetemi tanárként saját külpolitikai témájú tévéműsora volt, nagyvállalatok, politikusok kérték ki tanácsait. A politikai ringbe 1980-ban szállt be. A tapasztalatlan demokrata párti Lantos a republikánusok földcsuszamlásszerű országos győzelme ellenére megverte hivatalban lévő vetélytársát, így ő lett az első holokauszt-túlélő a Kongresszusban.

A Reagan-érában keresztülvitte indítványát, amelynek nyomán a Kongresszus tiszteletbeli amerikai állampolgárságot adományozott Raoul Wallenbergnek.

A kelet-európai rendszerváltást is szorosan figyelemmel kísérő, külpolitikai téren megkerülhetetlenné váló Tom Lantos a boszniai háború idején elsők között sürgetett komoly amerikai fellépést. A világ szinte minden fontos emberi jogi kérdésében állást foglalt, vezető szerepet töltött be a képviselőház egyik legbefolyásosabb bizottságának számító külügyi bizottságban, 2007 januárja óta ő volt a testület elnöke.

Két lánya, 17 unokája és két dédunokája van. Tom Lantos számos magyar és nemzetközi kitüntetés birtokosa volt, öt nyelven beszélt.

"Még csak karrierem felénél járok" - nyilatkozta alig egy éve. Az 1981 óta folyamatosan hivatalban lévő politikus azonban nyelőcsőrákja miatt 2008 januárjában bejelentette, hogy az idei választáson már nem méretteti meg magát, de terminusát betegsége ellenére szerette volna kitölteni.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Lantos születésnapja és a politikától való visszavonulása alkalmából február 7-én személyesen adta volna át a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét, a politikus megromlott egészségi állapota miatt az esemény azonban elmaradt.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×