eur:
401.98
usd:
366.72
bux:
73647.63
2024. október 4. péntek Ferenc

Egy felmérés szerint csak Obama tudná legyőzni McCaint

Csak Barack Obama tudná legyőzni az amerikai Demokrata Párt részéről John McCaint, a Republikánus Párt legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsát - derült ki a The Washington Post/ABC News legfrissebb felméréséből. Obama országosan átvette a vezetést Hillary Clintontól a demokrata szavazók körében - közölte a CNN hírtelevízió hétfőn több felmérés adatainak összesítése alapján.

Ha Barack Obama illinois-i és John McCain arizonai szenátor közül ma kellene elnököt választani az amerikaiaknak, akkor előbbi nyerne: a választók 49 százalék rá szavazna, míg vetélytársára csak 46.

Hillary Clinton New York-i szenátor - a demokrata jelöltség másik esélyes pályázója - viszont 46-49 arányban elveszítené az elnökválasztást McCainnel szemben.

Mitt Romney volt massachusettsi kormányzót - aki lemaradni látszik McCain mögött a republikánus elnökjelöltségért folyó harcban - Obama és Clinton is legyőzné, előbbi 59-34, utóbbi 53-41 arányban. A változás jelszavával kampányoló Obama azonban magabiztosabb győzelmet szerezne.

A felmérés szerint a demokrata szavazótábor 46 százaléka a tapasztalatot tartja a legfontosabbnak egy jelöltben, míg 45 százalék az új irányt és gondolatokat. Előbbiek 75 százaléka Clintont támogatja, utóbbiak 70 százaléka Obamát.

A megkérdezettek 58 százaléka szerint Clinton lenne a legerősebb vezető, és csak 34 százalék gondolja ugyanezt Obamáról. A legtöbbet a változásokért Obama tenne 49 százalék szerint, Clinton esetében 42 százalék hiszi ezt.

McCain a nyerő

A republikánus mezőnyben McCain vezet minden vetélytársával szemben (Romney-n kívül versenyben van még Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó és Ron Paul texasi képviselő) abban a tekintetben: kinek van a legnagyobb esélye arra, hogy elnökké válasszák? McCain eredménye 67 százalék, akit Romney követ 14 százalékkal. A republikánus szavazók 60 százaléka az arizonai szenátort, volt vietnami veteránt gondolja a legerősebb vezetőnek (Romney-t 21 százalék).

McCaint támogatják a válaszolók az iraki háború, a terrorizmus, a bevándorlás, a gazdaság és a társadalmi kérdések kezelésében is, s messze lemaradva áll mögötte Romney és a másik két politikus. McCain képviseli a Republikánus Párt alapértékeit 41 százalék szerint, míg Romney-ról csak 25 százalék vélekedik így.

A felmérések persze nem akadályozták meg a mormon vallású Mitt Romney-t abban, hogy hétfőn kétségbe vonja McCain konzervatív szemléletét. "Nincs szükségünk McCain szenátorra, egy konzervatívot akarunk" - mondta a Tennessee-i állambeli Nashville-ben egy kampánygyűlésen. McCain Bostonból üzente vissza, hogy büszke konzervatív teljesítményére, de szükség esetén habozás nélkül együttműködne a demokratákkal.

Obama már vezet

Obama országosan átvette a vezetést Hillary Clintontól a demokrata szavazók körében - közölte a CNN hírtelevízió hétfőn több felmérés adatainak összesítése alapján.

Több megfigyelő egyenesen drámai fordulatot emleget: a demokrata jelöltaspiránsok mezőnyét hónapok óta vezető volt first lady első ízben került vetélytársa mögé, méghozzá a nagy jelentőségű szuperkedd előtt. A republikánus oldalon John McCain arizonai szenátor biztos befutónak látszik.

A hírtelevízió öt - a CNN/Opinion Research, a Gallup, a Pew, az ABC és a CBS által az utóbbi napokban végzett - közvélemény-kutatás eredményét összegezte. A "felmérések felmérése" szerint Obama 45 százalékra tornázta fel magát, Clinton pedig 43 százalékra csúszott vissza.

Címlapról ajánljuk
Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Továbbra is 401 felett jár a forint az euróval szemben. Bár péntek reggel a hazai fizetőeszköz valamelyest erősödött, de egyelőre úgy tűnik, nem tud a 400-as szint alá kerülni. A forintgyengülés okairól és következményeiről az MBH elemzési centrumának igazgatóját kérdeztük.

Ígéretekkel és üzenetekkel alakult meg a Fővárosi Közgyűlés – cikkünk frissül

Minden korábbinál sokszínűbb Fővárosi Közgyűlést vezet mostantól Karácsony Gergely főpolgármester, a 33 fős testületben 10 fideszes és 10 Tisza párti képviselő ül vele szemben. A frakciók megtartották bemutatkozásukat. A közgyűlés levette a napirendről az szmsz vitáját és elfogadását, a vita akörül alakult ki Karácsony Gergely és a többség között, hogy lehet-e olyan módosító indítványokról szavazni, amelyet nem a főpolgármester nyújt be.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×