eur:
401.62
usd:
364.19
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga

A németek fegyvereket vettek a schengeni határnyitás után

A német rendőrök attól tartanak, hogy sokkal több illegális bevándorlóval kell szembenézniük, miután nem védhetik határaikat a tőlük keletebbre fekvő országoktól. Félelmükben több nyugat-európai állam is osztozik.

A német hatóságok azt állítják, hogy december 21., a schengeni határok áthelyezése óta összesen 620 illegális bevándorlót tartóztattak fel a német-lengyel és a német-cseh határ közelében, miközben tavaly fél év alatt nem érte el az 500-at az illegális bevándorlók száma.

A rendőrök attól tartanak, hogy embercsempészek ezreket hoznak majd be az Európai Unión kívül eső területekről. Az Európai Unió új határvédői - köztük Magyarország is - többször megerősítették már, hogy képesek megvédeni a közösséget a kívülről érkezők áradatától, de úgy tűnik, ez nem mindenkit nyugtatott meg.

Odera-Frankfurt rendőrségének vezetője szerint általában a határok jogtalan átlépőinek tizedét sikerül elkapni, így elképzelhető, hogy idén már több ezren léptek be Németországba hatósági ellenőrzés nélkül.

A schengeni övezetnek december vége óta már 24 tagja van, az új belépők: Lengyelország, Csehország, Magyarország, Észtország, Litvánia, Lettország, Szlovákia, Szlovénia és Málta.

Németország keleti felén a hatóságok tartottak, és még mindig tartanak a bűnözés növekedésétől. Ezt többen hangoztatták is, így sokan már üzletet is csináltak a határnyitásból. A határ közelében megjelentek a drága biztonsági felszereléseket kínáló ügynökök, sőt, vannak, akik fegyvert is árulnak.

A kelet-európai országokba belépőknek ugyanis már könnyű dolguk van, ha a kontinens nyugati felén akarnak szerencsét próbálni.

Van, aki egyszerűen beül egy taxiba, és úgy megy át a szomszéd országba, de a tömegközlekedési eszközöket is sokan használják. Épp ezért az elmúlt időszakban Németországban és Ausztriában is sűrűbben ellenőrzik a nemzetközi vonatokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Ma az ázsiai tőzsdéken vegyes volt a piaci hangulat, és nagy negatív fordulat volt látható a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európára is átterjedt a mérsékelten negatív befektetői légkör, estek az indexek, aztán a nyitást követően a vezető amerikai indexek is süllyedtek. Ebben szerepe lehetett a vártnál erősebb amerikai ISM szolgáltatói BMI-nek is, ami lassabb Fed kamatcsökkentést vetít előre, és annak is, hogy az iráni rakétacsapások miatt Izrael az iráni olajlétesítmények elleni csapást egyeztet az Egyesült Államokkal. Az is lényeges lehetett még, hogy a pénteki, kiemelt jelentőségű átfogó amerikai munkaerőpiaci jelentés előtt óvatossabbak voltak a befektetők az új pozíciók felvételével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×