eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Az RMDSZ a történtek ellenére tárgyalna Tőkés Lászlóval

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség európai parlamenti listavezetője Tőkés Lászlóval és másokkal is tárgyalna az egység megteremtése érdekében - erről Frunda György, az RMDSZ listavezetője beszélt az InfoRádióban.

Az előzetes adatok alapján az RMDSZ két képviselőt küldhet az európai törvényhozásba. Egyikük, Frunda György hangsúlyozta: dupla sikerként könyvelik el, hogy mandátumokhoz jutottak, mivel - mint mondta - a független jelöltként induló Tőkés László fő célja az volt, hogy kiüsse az RMDSZ-t.

"Ezt többször is elmondta, ezért azt, hogy bejutottunk, és a püspök úrnak nem sikerült kiütnie minket, dupla sikernek értékelem" - tette hozzá.

Frunda György szerint a református püspök egy évvel a romániai önkormányzati és parlamenti választások előtt így akarta gyengíteni a Romániai Magyar Demokrata Szövetség pozícióit.

Az RMDSZ képviselője elmondta azt is: ha Tőkés László elfogadta volna az RMDSZ ajánlatát, hogy a szövetség listáján, a második helyen gyűjtse a szavazók támogatását, akkor most 5 romániai magyar képviselő jutott volna mandátumhoz három helyett.

Frunda György hozzátette azonban, hogy mindenképpen tárgyalnának a püspökkel, és azokkal a csoportokkal is, amelyek a romániai magyarság javát szolgálják.

A politikus beszélt még arról is, hogy az Európai Parlamentben nemcsak a magyarokat, hanem Románia minden kisebbségét képviselni fogják, és el akarják érni a Romániának kiosztott termékkvóták növelését, valamint a környezetvédelmi és kulturális örökség védelmére szolgáló támogatások emelését.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×