A jövő héttől kezdve fokozott ellenőrzést vezetnek be a Kanadából származó húsok esetében szalmonellára, listeria monocitogénre és egyes E-coli baktériumtörzsekre.
A kanadai Rancher's Beef Ltd. által szállított húsok mutattak összefüggést a fertőzésekkel, így az amerikai történelem második legnagyobb, 9,8 millió kilogramm marhahúsra kiterjedő visszahívási akcióját kellett kezdeményezni októberben.
A főként a bélrendszerben élő - számos súlyos vagy kevésbé súlyos megbetegedést, néha halált okozó törzzsel rendelkező - E-coli baktérium általában a vágóhidakon, a nem megfelelően higiénikus feldolgozás következtében kerül a marhahúsra.
Alapos sütés-főzéssel a kólibaktériumok elpusztulnak, a nagy hamburgerfogyasztó Egyesült Államokban viszont a hamburgerbüfékben - de akár otthon is - sokszor, éppen élvezeti szempontból, nem sütik át megfelelően a húspogácsákat, ezért a kólibaktériumok okozta ételmérgezések a leggyakoribbak.
Újra le kellett zárni az alsó rakpartot Budapesten