eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Rejtélyes minicunami egy kicsiny faluban - képekkel

Tíz embert kellett kimenekíteni egy walesi településről, miután rejtélyes okból kiöntött egy csatorna.

Közel másfél méteres hullámokra ébredtek a dél-walesi Gilwern lakói csütörtökön reggel, ugyanis kiöntött a település közelében folyó csatorna - eddig titokzatos okból.

Az egyik helyi lakos, Corris Weeks szerint cunamiszerű hullámok csapkodtak a településen. A képeket megnézheti, ha ide kattint.

"Szörnyű és sokkoló, ami itt történt, és senki sem figyelmeztetett minket, hogy ez fog történni" - mondta az 57 éves nő.

Corris Weeks hozzátette: egy hatalmas kráter tátong az egyik ház mellett, és a csatorna medrében alig maradt víz.

A településen három házból tíz embert kellett kiköltöztetni, mert otthonuk annyira megrongálódott. Az áradás után több tonnányi sár és törmelék lepte el a walesi falu utcáit.

A legtöbb kárt Wyn Davies házában tette a minicunami. "A fiam, Kai reggel hétkor kelt fel, kinézett az ablakon, és látta, hogy a házunk előtt folyik a folyó. Azt hitte, hogy ez csak egy rossz álom, ezért visszafeküdt" - mondta a 42 éves férfi.

"Pár percen belül észleltük, hogy mi zajlik odakint, hogy az ár elérte a házunkat. A víz sodrásának ereje az egyik falat lebontotta. Félelmetes volt, de örülök, hogy mindenki biztonságba került" - emlékezett vissza Wyn Davies.

A település tanácsnoka, Simon Howarth szerint az áradás meg is ölhetett volna valaki, aki a csatorna partján sétál.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×