eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Ficónak Gyurcsány csak egy volt a sok közül

Robert Fico szlovák kormányfő szerint a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel lezajlott csütörtök esti lisszaboni megbeszélése egy volt csupán az ottani informális találkozók közül.

Fico - aki a múlt héten hivatalos szlovákiai látogatásra hívta meg a magyar miniszterelnököt - lisszaboni útja előtt arra utalt, hogy kettejük informális megbeszélésének igen nagy jelentőséget tulajdonít, mert Gyurcsány Ferenc szlovákiai útjának időpontjáról kíván tárgyalni.

"Én nem Gyurcsány miatt jöttem Lisszabonba" - jelentette ki a szlovák kormányfő.

"Ez egy informális találkozó volt, amelyen mindkét fél hangot adott az utóbbi napokban és hetekben végbement eseményekkel kapcsolatos álláspontjának" - idézte Robert Ficót a TASR hírügynökség.

A szlovák kormányfő ezután arról szólt, hogy meglátása szerint mindkét félnek szándékában áll olyan mechanizmusok kialakítása, amelyek a jövőben alkalmasak lehetnek a magyar-szlovák viszony kiéleződését eredményező fejlemények megelőzésére.

A szlovák kormányfő ismétlődő kérdésekre sem válaszolt arra, hogy Gyurcsány Ferenc elfogadta-e a Szlovákiába szóló meghívást.

"Ha valakit felkérünk egy látogatás előkészítésére, felteszem: ebből az következik, hogy jönni akar" - mondta Fico.

Csáky: Csak alapos előkészítés után!

A Magyar Koalíció Pártjának elnöke szerint Gyurcsány Ferenc hivatalos szlovákiai látogatását alaposan elő kell készíteni: meg kell vizsgálni a szlovák fél szándékát, hogy valóban akar-e pozitív elmozdulást a kétoldalú viszonyban, vagy csak propagandacélokra kívánja felhasználni a miniszterelnöki találkozót.

Csáky Pál így reagált a magyar és a szlovák miniszterelnök csütörtök esti rövid megbeszélésére.

A politikus közölte: fontosnak tartja, hogy ellenőrizék annak a 14 pontból álló "Közös múlt - közös jövő" című megállapodásnak a teljesítését, amelyet a két miniszterelnök nyáron írt alá.

Ebben rögzítették a két ország kapcsolatrendszerének kereteit, mindazokat a teendőket, amelyeket a feleknek a két ország rendezett viszonyának érdekében meg kellene valósítaniuk.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×