eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Kína tiltakozik a Dalai Láma kitüntetése miatt

Kína a pekingi külügyminisztériumba rendelte az amerikai nagykövetet a Dalai Lámának adott amerikai kitüntetés miatt. A buddhista vallási vezetőnek Bush amerikai elnök adta át a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést Washingtonban.

Az Egyesült Államok súlyosan aláásta a Kínával fenntartott viszonyt, azzal, hogy a Dalai Lámát a Kongresszusi Aranyérem kitüntetésben részesítette - közölték Pekingben.

A tibeti vezető a kínai uralom elleni, 1959-es felkelés leverése óta él indiai száműzetésben, és Peking szerint továbbra is aktívan kampányol Tibet függetlenségéért.

Emiatt különösen dühíti a kínai vezetést, hogy az amerikai kongresszus a polgári személynek adható legmagasabb kitüntetésben részesítette a Dalai Lámát, aki szerda este Bush elnöktől vette át az érmet.

Bush: Peking tárgyaljon "a béke jelképével"

A korábbi kitüntetettek között volt Tony Blair volt brit kormányfő, Teréz Anya, Nelson Mandela egykori dél-afrikai elnök és a néhai II. János Pál pápa is.

George Bush amerikai elnök felszólította Kínát: kezdjen tárgyalásokat a buddhista vezetővel, akit "a béke nemzetközi jelképének" nevezett.

Van, aki az olimpia bojkottjára szólít fel

A BBC megjegyezte, hogy az időzítés azért különösen kényes, mert a Kínai Kommunista Párt most tartja ötévente megrendezett kongresszusát. Amerikai politikusok rendszeresen bírálják Kínát, amiért az úgymond szó nélkül hagyja az emberi jogok megsértését az olyan országokban, amelyekhez szoros gazdasági kapcsolatok fűzik.

Az aktivisták most is erőteljes kampányt folytatnak azért, hogy a darfúri helyzet és a burmai diktatúra eltűrése miatt sújtsák bojkottal a jövő nyári pekingi olimpiát. Néhány hete Angela Merkel német kancellár haragította magára a kínai vezetést, amikor fogadta a Dalai Lámát.

A tekintélyében megsebzett kínai kormány ezek után a külügyminisztériumba rendelte az amerikai nagykövetet, hogy kifejezze tiltakozását, amiért Washington "beavatkozik Kína belügyeibe".

Dalai Láma: "én csak értelmes autonómiát akarok"

Maga a kitüntetett azonban azt mondta: nem függetlenséget akar szülőföldjének, hanem "értelmes autonómiát" és tagadta, hogy úgymond a "régi tibeti rendszer" újjáélesztésén munkálkodna.

George Bush az ünnepséges azt mondta, nem a kínaiak feldühítése a célja, de többször is utalt rá, hogy a világ legnépesebb országában úgymond elnyomják a vallást.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×