eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

A merényletkísérlet ellenére Putyin elutazik Teheránba

A Wiesbadenben tartott német-orosz csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy az ellene szőtt állítólagos iráni merényletre vonatkozó hírek ellenére az eredeti tervnek megfelelően még hétfőn elutazik Teheránba. Az orosz elnök Angela Merkel kancellárral megvitatta az iráni atomprogram ügyét is.

Az orosz elnök hiábavalónak nevezte a nyugati kardcsörtetést az iráni atomprogrammal kapcsolatban, de jelezte, hogy Teheránban megpróbál közbenjárni a kompromisszum érdekében. Vlagyimir Putyin vendéglátója, Angela Merkel kancellár viszont leszögezte, hogy átláthatóvá kell tenni az iráni atomprogramot, mert Teherán csak így tudja meggyőzni a világot arról, hogy kizárólag békés célú kísérleteket folytat nukleáris reaktoraiban. Ellenkező esetben újabb szankciókkal kell számolnia.

A wiesbadeni csúcstalálkozón folyt eszmecserével kapcsolatban a kancellár megállapította, hogy Oroszország Németország egyik legfontosabb energiaszállítója, és ez a viszony közvetve kiváló beruházási lehetőséget is biztosít a német gazdaság számára.

Putyin válaszában hosszú távú politikai folytonosságot ígért, amit elemzők úgy értékelnek, hogy elnöki mandátum lejárta után kormányfőként fogja irányítani az államügyeket Moszkvában.

A tanácskozásra a szentpétervári párbeszéd keretében került sor, amely rendszeressé tette a két ország kormányának érintkezését az együttműködés erősítésére. Noha a kancellár ezúttal is Berlin stratégiai partnereként emlegette Oroszországot, kendőzetlenül tolmácsolta Putyinnak a polgárjogok megsértésével kapcsolatos nyugati aggodalmakat is.

Igyekezett eloszlatni azt a moszkvai hiedelmet, hogy a Lengyel- és Csehországba felállítandó amerikai rakétavédelmi pajzs veszélyezteti Oroszország biztonságát. Putyin ismételten követelte a terv feladását és ennek érdekében a múlt héten bejelentette, hogy Moszkvában fontolóra vették a közép hatósugarú atomrakéták felszámolásáról még 1987-ben kötött amerikai-szovjet szerződés felmondását.

Hanganyag: Vincze András

Címlapról ajánljuk
Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 17:19
×
×
×
×