eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

"Szorgalmasabbak és jobb a munkamoráljuk"

Több bevándorlót kíván foglalkoztatni a Sainsbury brit áruházlánc, a vezetés szerint ugyanis a külföldről érkező munkások szorgalmasabbak és jobb a munkamoráljuk, mint a brit munkavállalóknak.

A Sainsburynél azt remélik, hogy a külföldiek munkakedve átragad majd a brit dolgozókra is, akiknek, a cég vezetése szerint jóval gyengébb a munkamoráljuk is. Ezt az áruházlánc képviselői mondták el az emigráció gazdasági hatásairól tartott parlamenti bizottsági meghallgatáson.

"Hajlandóak rugalmas munkaidőben dolgozni, elégedettek a feladatukkal, a feltételekkel és a termelékenységi követelményekkel. Ennek hosszú távon pozitív hatása lehet a hazai kollégáikra" - tették hozzá.

Egyre több külföldi

A vállalatnál az elmúlt két évben jelentősen nőtt a külföldi munkavállalók száma, bár a cég nem tartja nyilván, hogy 150 ezer dolgozója közül hányan származnak más országokból.

Az emigráns munkavállalók száma akkor kezdett nőni az áruházláncnál, amikor a 2004-es uniós bővítést követően több mint 700 ezer kelet-európai munkás érkezett Nagy-Britanniába, a legtöbbjüket dicsérik munkaadóik. Sokuk két állást is vállalt.

A cégek vezetői szerint gyakori, hogy a magasan képzett külföldről érkezettek munkavállalók szakértelmet nem igénylő feladatokat vállalnak a szupermarketekben: árufeltöltést vagy más, kétkezi munkát.

Hátrányai is vannak

A Sainsburynél nem csak újabb külföldiek felvételét tervezik, de azon is gondolkodnak, hogyan lehetne megkönnyíteni a bevándorlók helyzetét. Úgy vélik, többet lehetne tenni a beilleszkedésükért, ha tanácsokat kapnának arról, hogy érdemes lakást bérelni, vagy hogyan vegyék igénybe a banki szolgáltatásokat.

A nyelvi nehézségek akadályt jelentenek mind a munkavállalók, mind a munkaadók számára: mivel sok helyen tartottak attól, hogy a külföldiek nem értik meg pontosan a biztonsági előírásokat, többnyelvű feliratokat tettek ki a munkahelyeken.

A cégek számára előnyös, hogy szorgalmas munkaerőt foglalkoztatnak, a szakemberek szerint azonban megvannak a veszélyei annak, ha a magasan képzett külföldiek betöltik a szakképzettséget nem igénylő állásokat, így ugyanis a kevésbé tanult brit fiataloknak nem lesz munkájuk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:43
×
×
×
×