eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Invázióra készülnek a törökök?

Törökország vonuljon be Észak-Irakba - ezt akarja elérni hónapok óta a török hadsereg, amit Recep Tayyip Erdogan miniszterlnöknek eddig sikerült megakadályoznia. Az Irakban is menedékre találó kurd lázadók az utóbbi napokban 15 török katonát és közel ugyanennyi polgári lakost öltek meg. Erdogán kedden rendkívüli találkozót tartott török katonai és biztonsági vezetőkkel.

Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terroristának nevezi a török és iraki bázisokról támadó szeparatista PKK-t, vagy hivatalos nevén a Kurd Munkáspártot.

A PKK fegyveresei a hétvégén rajtaütöttek egy török járőrön és 18-ból 13 katonát megöltek. Az előző héten 13 civilt gyilkoltak meg az ország dél-keleti részén, amikor tüzet nyitottak egy autóbuszra.

A hadsereg és a nacionalisták vissza akarnak vágni

A hagyományosan nacionalista és a kurdokkal szemben kemény vonalat képviselő török hadsereg már hónapok óta próbálja rávenni Erdogan miniszterelnököt, hagyja jóvá, hogy a török fegyveres erők behatoljanak az észak-iraki, kurdok lakta területekre. A kormányfő, akinek energiáját a közelmúltbeli választások is lekötötték, eddig ellenállt.

A voksolás után azonban keményvonalas nacionalisták is bekerültek a parlamentbe, akik mielőbbi fellépést sürgetnek a kurdok ellen.

Kedden a török hadsereg a részletek taglalása nélkül anynit közölt, hogy az Irakkal határos Sirnak tartományban folytat műveleteket a lázadók útvonalainak elvágására.

Erdoan nem akar ujjat húzni Washingtonnal

Erogan ugyanakkor nem hajlik az invázióra - egyrészt, mert a választásokon a törökországi kurdok jelentős része is támogatta pártját, másrészt, mert úgy tartja, hogy az nem érné el a kívánt eredményt.

Ehelyett inkább nyomást próbál gyakorolni Irakra, amellyel néhány hete egyezményt kötött a terrorizmus ellenes együttműködésről.

Emellett, amerikai szövetségesén keresztül próbál hatni az irakiakra. Washington ugyanis jelezte Törökországnak: nem akar hallani arról, hogy a törökök bevonuljanak Észak-Irakba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:43
×
×
×
×