eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Szorosabb norvég-magyar kapcsolatok vállalati szinten is

Szerdán Norvégiába utazott Gyurcsány Ferenc: a miniszterelnök egynapos látogatásán az energetikai kérdések mellett kutatás-fejlesztési együttműködések is szóba kerülnek. A viziten részt vesznek a MOL képviselői is: a magyar olajipari vállalat célja, hogy a skandináv országban is termelhessen.

Gazdasági, kutatás-fejlesztési, oktatási, illetve szakképzési együttműködések kerülnek napirendre Gyurcsány Ferenc kormányfő egynapos norvégiai látogatásán.

Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára elmondta: az észak-európai ország nagyon gazdag kőolaj- és földgázmezőkben, ám szűk kapacitásokkal rendelkezik, ezért a MOL itt is szeretne kitermelést folytatni.

Norvégia néhány éven belül 20-30 százalékkal akarja növelni kitermelését, és ehhez piacot próbál szerezni. Bár már régóta dédelgetett terv a norvég-lengyel gázvezeték megépítése, jelenleg azonban a folyékony földgázszállítás jelentheti az igazi jelentőséget a skandináv ország számára.

A magyar küldöttség egy része norvég vállalkozók mellett többek között a Telenord vezetőivel találkozott. A norvég telekommunikációs cég száz százalékos tulajdonosa a Pannonnak, amelynek 900 Megaherztes koncesszióját várhatóan decemberben hosszabbítják meg.

Itt a magyar kormány hét és fél évre 10 milliárd forint koncessziós díjat kérne, és 20 milliárd forint értékben fejlesztéseket vár el, amelyekre a magyar adókedvezményeket nem lehetne igénybe venni.

Szerda délután a kétoldalú miniszterelnöki találkozón túl sor kerülhet a Magyar Onkológiai Intézet és a Norvég Radiológiai Intézet együttműködési megállapításának megkötésére. A közös projekt keretében a rákos megbetegedések diagnosztizálására dolgoznak ki új módszert.

A skandináv országban, Európa leggazdagabb államában a nyugdíjkorhatár 67, az átlagéletkor pedig 90 év.

Norvégiának akkor a bevétele a szénhidrogének értékesítéséből, hogy az évi nyereség 95 százalékát félre tudja tenni, és csupán 5 százalékát használja fel.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×