eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Merkel továbbra is az Ahtisaari-tervet támogatja

Berlinben a német kancellár és szerb kormányfő tanácskozásán főleg Koszovó jövőjéről volt szó. Angela Merkel hangsúlyozta, hogy elvben helyesli a kérdésben közvetlenül érintett felek tárgyalását, de ennek előfeltétele egy újabb ENSZ-határozat. A szerb és az orosz kormány hétfőn elutasította a rendkívüli ENSZ-megbízott Koszovóra vonatkozó javaslatát.

A német kancellár a Vojislav Kostunica szerb kormányfővel tartott tanácskozásin indítványozta, hogy Belgrád és Koszovó megbízottai kezdjenek közvetlen tárgyalásokat, anélkül azonban, hogy határidőt szabnának, és meghatároznák, hogy a kitűzött cél
a tartomány függetlenné válása legyen.

Angela Merkel szerint ehhez egy újabb ENSZ-határozatra lenne szükség, mert a térség jelenleg a világszervezet hatáskörébe tartozik.

A szerb kormányfő figyelemre méltónak nevezte a kancellár javaslatát, de ismét elvetette az ENSZ-különmegbízott, Martti Ahtisaari koszovói rendezési tervét, illetve a világszervezet további bevonását az ügy rendezésébe.

Kosztunica szerint az ENSZ korábbi, 1244-es számú határozata jelent megoldást, amely Koszovónak Szerbia részeként adna autonómiát.

A patthelyzet fenntartása veszélyezteti Belgrád és az Európai Unió közti közeledést is.

Angela Merkel korábban pártolta a rendkívüli kapcsolat kiépítését az unió és Szerbia között, azonban diplomáciai források szerint Kostunica elutasító politikája miatt a kancellár is úgy véli, hogy csakis a koszovói probléma megoldása után lehet szó a Belgrád és Brüsszel közötti együttműködés elmélyítéséről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árvíz - Magyar Péter arra kéri Orbán Viktort, hogy ne Strasbourgba, hanem a gátra menjen

A Tisza Párt vezetője és több tucat szimpatizánsai munkába álltak a Duna partján, a pártelnök szerint katasztrófavédelem, honvédség, rendőrség sehol. A DK is kiadta a maga közleményét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×