eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Alakul az uniós borreform

Az Európai Bizottság elfogadta az uniós borpiac reformjáról szóló javaslatcsomagot. A tervezet lényege, hogy visszaszorítsa az unió területén belüli bortúltermelést.

A bizottság döntéséről szóló brüsszeli közlemény szerint a borágazat eddigi uniós költségvetése változatlan maradna, de az évi 1,3 milliárd eurós összeg elköltését új módon szabályoznák.

A tervek szerint a jövőben kevesebb pénz jutna a borkészítés bizonyos technikai lépéseinek támogatására, viszont többet költenének az európai uniós bor népszerűsítésére, különösen a harmadik országok piacain.

Az Európai Bizottság a jelenleginél 30 százalékkal magasabb, az első évben 430 millió eurórós támogatást nyújtana az úgynevezett kivágási programok támogatására, amelynek lényege, hogy a legkevésbé hatékony termelők vonuljanak ki a szőlőágazatból.

A javaslatcsomag értelmében összesen körülbelül kétszázezer hektárnyi szőlőültetvényt vágnának ki és az első öt évben korlátoznák az újabb telepítéseket.

Az Európai Unió a világ legnagyobb bortermelője és -exportálója, a közösségen évi körülbelül félmilliárd eurót költ a bortermelési többlet megsemmisítésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×