eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Hírünk a világban: "Megeszik a hattyúkat!"

Az EU-bővítéssel megugrott a zseblopások száma Nagy-Britanniában - írja a konzervatív brit sajtó. A tudósítások hangneme ugyanakkor arra is utal, hogy az úgynevezett "kelet-európaiak" nem szívesen látott jövevények - legalábbis egyes sajtóorgánumok számára.

"73 éves nyugdíjasra támadt egy bolgár" - szól a londoni délutáni lap, az Evening Standard egyik címe. Egy ritka példa arra, hogy megemlítik az elkövető nemzetiségét, merthogy általában a Lajtán túlról érkezetteket "kelet-európai bevándorlóknak" nevezik.

A lengyelek, csehek, magyarok és mások érkezése nyomán olcsóbb lett a lakásfelújítás, a gyermekmegőrzés és a bolti személyzet. A brit bulvársajtó számára azonban ők nem Nagy-Britanniában legálisan munkát vállaló EU-s polgárok, és a leggyakrabban akkor írnak róluk, ha valami baj van.

A kelet-európai rém elleni keresztes hadjárat élharcosa, a Daily Mail egy eheti címe szerint például az említett bevándorlók érkezése nyomán megugrott a zseblopások száma.

A multikulturális Nagy-Britanniában a politikai korrektség jóval előbbre jár, mint Európa keleti felében. Egy csoportra azonban úgy tűnik nem vonatkoznak a világszerte etalonként emlegetett brit sajtóetikai szabályok, például az, hogy kerülendő az általánosítás.

A fenyegető keleti régióból érkezetteknek rótták fel például az elmúlt években, hogy egy londoni csatornáról ellopták a hattyúkat, hogy azokat megegyék.

Kelet-Európai bűnbandák internetes támadásokkal fenyegetik a brit vállalkozásokat és védelmi pénzeket csalnak így ki - szólt egy másik cím. Kelet-Európában borzalmasan bánnak a haszonjószággal - mondta a tévében nemrég egy ismert kolumnista.

A korábban említett Daily Mail egy tavalyi szalagcíme pedig versenyre kelhet a magyar írott sajtó politikai csúsztatásaival.

E szerint a Nagy-Britanniai bűncselekmények tíz százalékát kelet-európaiak követik el. Egy sorral lejjebb kiderül: az ország egyes részein felelősek a bűnözésért a keletiek.

A cikk közepén pedig azt látni, hogy egyetlen londoni rendőrőrs statisztikájában fordult elő a bizonyos tíz százalék.

A hangulatkeltés nyomán a brit lakosság egy része azt hiszi, hogy az új EU-polgárok ha nem bűnözni, akkor élősködni mennek a szigetországba.

"Ha én román lennék, biztos idejönnék, mert itt nagyon jó dolgom lenne" - mondta pár hete egy tévéinterjúban egy nyugdíjas. Másokhoz hasonlóan ő sem tudja, hogy a keletiek csak dolgozhatnak, és nem jogosultak szociális ellátásra Nagy-Britanniában.

Címlapról ajánljuk
Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Szeptember 10-én volt az öngyilkosság-megelőzés világnapja. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgálatást az elmúlt egy évben mintegy harmincezer esetben keresték meg beszélgetésre, megértésre vágyó gyerekek és fiatalok. Több mint kétezer megkeresésben jelent meg az öngyilkossági gondolat, ezerötszáz esetben pedig önsértés miatt kértek segítséget a fiatalok.

Hóviharok szeptemberben: itt vannak a legvadabb videók

Boris meglehetősen télies havazást dobott az Alpok keleti területein már pénteken, ám a "móka" folytatódik majd a hétvégén is. A megosztókra feltöltött videók drámai képet mutatnak arról, milyen is az, amikor a nyárból egyik napról a másikra bezuhanunk a télbe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×