eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Dokumentumok: gengszterekkel akarta megöletni Castrót a CIA

Két hírhedt gengszterrel akarta megmérgeztetni az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) Fidel Castrót, ám a próbálkozás kudarcba fulladt - derül ki azokból az iratokból, amelyeknek titkosítását feloldották. Az ügynökség 150 ezer dollárt fizetett volna a kubai elnök megöléséért.

Az 1960-as, Fidel Castro meggyilkolására irányuló terv a CIA törvénytelen ügyeit és tisztességtelen trükkjeit feltáró dokumentumban olvasható, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra.

Az iratokból kiderül, hogy 1960-ban a CIA megpróbált egy korábbi FBI-ügynök, Robert Maheu révén Johnny Roselli Las Vegas-i alvilági bandafőnök közelébe férkőzni, hogy az segítsen végrehajtani a kubai elnök, Fidel Castro elleni merényletet.

A volt ügynök olyan nemzetközi vállalatok képviselőjeként mutatkozott be, amelyek gazdasági érdekei sérültek Castro hatalomra kerülése és bejelentett intézkedései miatt.

A kubai vezető ekkor tiltotta be a szerencsejátékot, ezáltal hatalmas kiesést okozva az alvilágnak is.

A maffiafőnök két olyan gengszert ajánlott az ex-ügynöknek a merénylet végrehajtására, akik a legkeresettebb bűnözők között voltak az Egyesült Államokban. Egyikük Momo Salvatore Ciancana, aki Al Capone helyét vette Chicagóban, a másik pedig Santos Trafficante volt.

A két férfinak 150 ezer dollárt ajánlottak, hogy végezzenek a kubai elnökkel.

Mivel a fegyveres merénylet végrehajtását túl veszélyesnek ítélték, így a mérgezés mellett döntöttek: hat méreggel teli tablettát kaptak, amelyet Castro ételébe vagy italába kellett volna becsempészniük.

Ciancana és Trafficante egy, a kubai elnökhöz közel álló hivatalnokot, Juan Ortát bérelt fel, hogy a pirulákat elhelyezze Castro ételében, azonban a férfi több sikertelen kísérlet után meghátrált.

A kubai férfi javasolt maga helyett egy másik merénylőt, ám ő sem tudta teljesíteni a küldetést.

A sikertelen Disznó-öbölbeli partraszállás után a CIA végleg letett Castro meggyilkolásáról, és visszakapta a méregfiolákat.

Johnny Roselli holttestét 1976-ban találták meg egy olajos tartályban Florida partjainál.

A titkosítás alól feloldott dokumentumokból kiderül, hogy a CIA meg akarta gyilkoltatni a kongói miniszterelnököt, Patrice Lumumbát, a dominikai diktátort, Rafael Trujillót, valamint a chilei tábornokot, René Schneidert is; az ügynökség korábban valamennyi ügyben tagadta érintettségét.

A CIA 1950-es és 1970-es évek közötti, törvénytelen ügyeit feltáró, a csak "családi ékszerként" emlegetett dokumentum 1973-ban készült James Schlesinger, az ügynökség akkori vezetőjének megbízásából.

A CIA igazgatója ebben a közel 700 oldalas iratban kívánta feltárni a hidegháborús években a titkosszolgálat szolgálati szabályzatát sértő eseteket, a merényletkísérletek mellett kémügyeket, betöréseket és lehallgatásokat.

Címlapról ajánljuk
Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Szeptember 10-én volt az öngyilkosság-megelőzés világnapja. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgálatást az elmúlt egy évben mintegy harmincezer esetben keresték meg beszélgetésre, megértésre vágyó gyerekek és fiatalok. Több mint kétezer megkeresésben jelent meg az öngyilkossági gondolat, ezerötszáz esetben pedig önsértés miatt kértek segítséget a fiatalok.

Hóviharok szeptemberben: itt vannak a legvadabb videók

Boris meglehetősen télies havazást dobott az Alpok keleti területein már pénteken, ám a "móka" folytatódik majd a hétvégén is. A megosztókra feltöltött videók drámai képet mutatnak arról, milyen is az, amikor a nyárból egyik napról a másikra bezuhanunk a télbe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Azt hitted, a Kalasnyikov csak gépkarabélyként létezik? – Nagyobbat nem is tévedhetnél

Azt hitted, a Kalasnyikov csak gépkarabélyként létezik? – Nagyobbat nem is tévedhetnél

Bár sokak számára meglepően hathat, a legendás orosz Kalasnyikov messze nem csak gépkarabélyokat jelölhet. A fegyvercsaládról szóló cikksorozatunkban foglalkoztunk már a szovjet érában gyártott „klasszikusokkal”, az orosz újragondolásokkal, és a más országok által használt kópiák egy részével is, most pedig górcső alá vesszük a széria egyéb variánsait, hiszen Mihail Kalasnyikov dizájnja a géppuskáktól a sörétes puskákig számtalan fegyverben megtalálható.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×