eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

"Elvágjuk a torkát, mint egy birkáét"

Alan Johston BBC-tudósító elrablói azzal fenyegetőztek keddi közleményükben, hogy elvágják túszuk nyakát, "mint egy birkáét".

A magát Dzsais al-Iszlámnak (Iszlám Hadserege) nevező szélsőséges iszlamista csoport többek között Szadzsída Risávinak, Abu Mohammed al-Makdiszinak és Abu Katada al-Filisztini sejknek az elengedését követeli túszáért cserébe.

Az iraki nőt, Risávit Jordániában ítélték halálra azzal a váddal, hogy köze volt több, 2005 novemberében elkövetett öngyilkos merénylethez.

Makdiszit Jordániában őrzik 2005 júliusa óta, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat európai szellemi vezérének tartott Katadát pedig Nagy-Britanniában tartják fogva.

"Követeléseink mindenki előtt ismertek: szabadítsák ki a három túszt, Szadzsídát, Abu Katadát és Abu Mohammed al-Makdiszit. Nem lesz kompromisszum, Johnson vagy ezer évig fogságban marad, vagy elvágjuk a torkát, mint egy birkáét" - fenyegetőzött a csoport.

Az Iszlám Hadserege heves kirohanást intézett a Hamász iszlamista szervezet ellen, amelyet azzal vádolt, hogy nyomást akar rájuk gyakorolni Johnston elengedése érdekében, amióta június 15-én átvette az ellenőrzést a Gázai-övezet fölött.

A Hamász a közleményre reagálva ismételten sürgette az újságíró feltételek nélküli elengedését.

"Világosan leszögezzük, hogy elrablóinak haladéktalanul és feltételek nélkül el kell engedniük Johnstont, anélkül, hogy veszélyeztetnék az életét" - mondta Fauzi Barhúm Hamász-szóvivő.

A BBC 44 éves közel-keleti tudósítóját március 12-én rabolta el Gázában négy álarcos fegyveres.

Az Iszlám Hadsereg egyike annak a három palesztin csoportnak, amely tavaly júniusban részt vett egy izraeli katona elrablásában.

Címlapról ajánljuk
Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Szeptember 10-én volt az öngyilkosság-megelőzés világnapja. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgálatást az elmúlt egy évben mintegy harmincezer esetben keresték meg beszélgetésre, megértésre vágyó gyerekek és fiatalok. Több mint kétezer megkeresésben jelent meg az öngyilkossági gondolat, ezerötszáz esetben pedig önsértés miatt kértek segítséget a fiatalok.

Hóviharok szeptemberben: itt vannak a legvadabb videók

Boris meglehetősen télies havazást dobott az Alpok keleti területein már pénteken, ám a "móka" folytatódik majd a hétvégén is. A megosztókra feltöltött videók drámai képet mutatnak arról, milyen is az, amikor a nyárból egyik napról a másikra bezuhanunk a télbe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Azt hitted, a Kalasnyikov csak gépkarabélyként létezik? – Nagyobbat nem is tévedhetnél

Azt hitted, a Kalasnyikov csak gépkarabélyként létezik? – Nagyobbat nem is tévedhetnél

Bár sokak számára meglepően hathat, a legendás orosz Kalasnyikov messze nem csak gépkarabélyokat jelölhet. A fegyvercsaládról szóló cikksorozatunkban foglalkoztunk már a szovjet érában gyártott „klasszikusokkal”, az orosz újragondolásokkal, és a más országok által használt kópiák egy részével is, most pedig górcső alá vesszük a széria egyéb variánsait, hiszen Mihail Kalasnyikov dizájnja a géppuskáktól a sörétes puskákig számtalan fegyverben megtalálható.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×