eur:
396.1
usd:
359.52
bux:
71885.64
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Váratlanul Moszkvába utazott a német külügyminiszter

A német külügyminiszter kedden váratlanul Moszkvába utazott. Látogatásának célja az Európai Unió és Oroszország péntekre tervezett csúcstalálkozójának előkészítése, mert az EU több tagállama is ellenzi a különleges viszony kialakítását Moszkvával és emiatt feszültté vált a légkör, sőt egyesek még a csúcsértekezlet értelmét is kétségbe vonták.

Frank Walter Steinmeier az amerikai külügyminiszterrel egy időben tartózkodik Moszkvában és csaknem hasonlóan nehéz feladat megoldására vállalkozott, mint Condolezza Rice.

Míg azonban Berlin és Moszkva kétoldalú kapcsolata feszültségmentes, az Egyesült Államok és Oroszország viszonya fagyponton van.

A német külügyminiszter a pénteken esedékes EU-Oroszország csúcsértekezlet sikeres kimenetelének feltételeit próbálja megteremteni, különös tekintettel arra, hogy Lengyelország és a balti államok erősen szembekerültek Moszkvával.

Frank Walter Steinmeir az uniós országok hétfői brüsszeli értekezletén hangsúlyozta, hogy az orosz kőolajszállítások iránti bizalmatlanságot, és a lengyel húsexportra kimondott orosz tilalmat, valamint a tallinni szovjet emlékmű áthelyezése miatt kirobbant viszályt, semmi esetre sem lehet csupán az Európai Unión belül foganatosított esetleges megtorló intézkedésekkel rendezni, hanem a kétoldalú tárgyalásokon remélhető a kérdés tartós megoldása.

Szóba hozza még Putyin elnöknek és Lavrov külügyminiszternek a Kelet-Európában tervezett amerikai rakétavédelmi pajzs ügyét is, ami kiváltképpen az Egyesült Államok és Oroszország viszonyára vet sötét árnyékot.

A Volga-menti Szamara város közelében tervezett találkozón az Európai Unió tagállamait a szervezet soros elnöke, Angela Merkel kancellár fogja képviselni és mint nemrég kijelentette, azt reméli, hogy a régóta tervezett csúcson sikerül új alapokra helyezni a Moszkvához fűződő viszonyt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magyarics Tamás az elnökjelölti vitáról: Trump szokatlanul visszafogott volt, Harris végre megmutathatta magát

A vita nem dönti el a Kamala Harris és Donald Trump közötti versenyt, bár az első kommentárok szerint az alelnök jobban szerepelt, mint riválisa – mondta az InfoRádióban az ELTE emeritus professzora, aki szerint, ha lesz újabb vita, akkor ott majd kiegyensúlyozottabb lehet a műsorvezetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×