eur:
396.36
usd:
358.74
bux:
71881.09
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Parlamenti helybenjárás miatt késik a szerb kormányalakítás

Belgrádban vasárnap sem sikerült előbbre lépni a három és fél hónapja várt kormány megalakulása ügyében, mivel a parlament - nem lévén meg a döntéshozáshoz szükséges létszám - csak öt percig dolgozott, aztán bezárták az ülést.

A január 21-i választást követő idegtépő, többször a végleges összeveszés közelébe jutó tárgyalássorozat végén, pénteken állapodtak meg a demokratikusnak minősített szerbiai pártok arról, hogy - egész Európa nyomásának engedve - együtt alapítanak kormányt Vojislav Kostunica eddigi miniszterelnök vezetésével.

Az egyezségnek az is része volt, hogy új parlamenti elnököt választanak a szélsőséges nacionalistának tekintett szerb radikálisok alelnöke, Tomislav Nikolic helyébe, aki a hét elején Kostunica pártjának támogatásával került tisztségébe.

Furcsa javaslat

Ezek után a szombat estére összehívott parlamenti ülésen a kormány vezető ereje, Boris Tadic államelnök Demokrata Pártja azt az eljárásjogilag igen furcsa javaslatot tette, hogy egyszerre tárgyalják a régi házelnök leváltását és az új megválasztását.

Ezt az indítványt a képviselők jó kétórás vita után elvetették, mondván, hogy nem lehet új házelnök megválasztásáról tárgyalni mindaddig, amíg elődjét el nem távolítják. A régi elnök leváltásáról szóló vitát vasárnap hajnalban berekesztették, s késő délelőtt - létszámhiány miatt - már nem lehetett folytatni.

A törvény szabta határidőig fennmaradt két és fél napban tehát a képviselőknek le kell váltaniuk házelnöküket, meg kell választaniuk utódát, el kell fogadniuk a minisztériumokról szóló törvényt - amely egyebek mellett legalizálja a külügy- és védelmi minisztérium eddig alkotmányosan megkérdőjelezhető működését -, és végül szavazniuk kell arról, hogy lesz-e Szerbiának kormánya három és fél hónappal a parlamenti választás után.

Címlapról ajánljuk
Sayfo Omar: Afrikában nő a migrációs kedv, Európa zárja a határait

Sayfo Omar: Afrikában nő a migrációs kedv, Európa zárja a határait

Az Arab Barométer legújabb felmérése szerint az észak-afrikai országok fiatal népességének 50-70 százaléka a kivándorlást tervezi – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Migrációkutató Intézet kutatási vezetője. Sayfo Omar szerint az illegális migráció elsődleges kiváltó oka ma már nem a háború, hanem a szegénység és a klímaváltozás.

Magyarics Tamás az elnökjelölti vitáról: Trump szokatlanul visszafogott volt, Harris végre megmutathatta magát

A mostani vita nem dönti el a Kamala Harris és Donald Trump közötti versenyt, bár az első kommentárok szerint a jelenlegi alelnök jobban szerepelt, mint riválisa – mondta az InfoRádióban az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora, aki szerint, ha lesz újabb vita, akkor ott majd kiegyensúlyozottabb lehet a műsorvezetés. A külpolitikai szakértő szerint Kamala Harrisnek nem volt vesztenivalója, és jól élt a lehetőséggel.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Vasúti utópiát épít ki az EU, lefő a kávé az autópályáknak

Vasúti utópiát épít ki az EU, lefő a kávé az autópályáknak

Ha megvalósul Mario Draghi versenyképességi csomagja, teljesen átalakulhat az Európai Unió közlekedése, amelyben a gyorsított és nagy sebességű vasutak az egész kontinenst behálóznak, kihívót támasztva a légi közlekedésnek és jelentősen hatékonyabbá téve a teherszállítást. Az uniós reformterv a fejlesztések finanszírozását is átalakítaná, hogy akár 10 óra eljussunk Párizsból Varsóba. Mindez nemcsak az emberek kényelmén javítana, hanem hatalmas növekedési potenciállal kecsegteti az EU megfáradt gazdaságát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×