eur:
396.88
usd:
359.57
bux:
72075.48
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Nyolc halott az iraki parlament elleni robbantásban

Robbanás történt az iraki parlament éttermében Bagdadban, szemtanúk szerint két képviselő és hat másik ember meghalt, többen megsebesültek. Ez volt csütörtökön a második merénylet az iraki fővárosban.

A detonáció ebédidőben történt az iraki parlament éttermében. A vendéglátóhelyet csak a képviselők és stábjaik tagjai látogathatják, a parlament pedig éppen ülésezett a robbanás idején.

A legfrissebb hírek szerint nyolc ember életét vesztette, közülük ketten parlamenti képviselők. Egyikük Mohammed Hasszán Avad, az ellenzéki szunnita Nemzeti Párbeszéd nevű tömörülés képviselője, a másik egy síita képviselő, akinek a nevét még nem hozták nyilvánosságra.

A sebesültek számáról sokáig ellentétesek voltak az információk, az amerikai hadsereg helyi szóvivője 20 sebesültről beszélt. Az amerikai nagykövetség értesülései szerint amerikaiak nincsenek a sebesültek között.

Öngyilkos merénylő lehetett

A parlament épülete az erősen védett zöld zónában található. Itt nagyon szigorúak a biztonsági intézkedések, a lázadóknak nagyon ritkán sikerül átjutniuk az ellenőrzőpontokon.

Így egyelőre csak találgatni lehet, ki és milyen módon csempészett robbanószerkezetet az épületbe. A Nemzeti Párbeszéd egyik tagja, Mohammed al-Dajni az egyik iraki televíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy öngyilkos merénylet történt.Számítottak rá?

A hatóságok egyébként valószínűleg számítottak arra, hogy támadás éri a parlamentet, délelőtt ugyanis szokatlan módon még kutyákkal is ellenőrizték az épületbe belépőket. A merénylet után pedig a biztonságiak elvették a külföldi stáboktól a kamerákat.

Hadi al-Amiri, a parlament biztonsági és védelmi bizottságának vezetője beszámolt arról, hogy a robbanás tíz perccel az után rázta meg az épületet, hogy a képviselők befejezték a plenáris ülést, és ebédelni indultak.

"Ha a merénylők képesek lettek volna az ülésteremben elhelyezni a robbanószert, az katasztrófával járt volna" - nyilatkozta a képviselő az Al-Arabíja televíziónak. Al-Amiri egyébként úgy vélekedett, hogy a robbanóanyagot valószínűleg az étteremnek szánt élelmiszer-szállítmányban csempészhették be az épületbe

Az egyik hídon is robbantottak

Nem ez volt csütörtökön az egyetlen merénylet Bagdadban: legkevesebb tíz ember vesztette életét és több autó a Tigrisbe zuhant, amikor egy robbanószerekkel megpakolt teherautó felrobbant a folyón átvezető egyik legfontosabb hídon, a Szarafiján.

A jelek szerint egyelőre kevés sikerrel jár az a három hónapja kezdett közös amerikai-iraki akció, amelynek célja a főváros biztonságának erősítése.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Erős napot zártak az amerikai tőzsdék

Erős napot zártak az amerikai tőzsdék

A vártnál gyengébb pénteki munkaerőpiaci adatra megütötték a tőzsdéket, 1-3 százalék közötti esést szenvedtek el a vezető amerikai indexek a múlt hét végén. Ezek után Ázsiában is hasonló volt a helyzet, az új kereskedési hét gyengén indult a térségben, viszont Európában már emelkedést láthattunk, és az USA-ban is megérkezett a felpattanás. A héten hazai és külföldi inflációs jelentésekre, az amerikai elnökjelölti vitára, és többek között az EKB kamatdöntésére lesz érdemes figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×