eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Számos magyar film a berlini szemlén

Berlinben minden eddiginél gazdagabb programot kínál a csütörtökön megnyílt filmfesztivál. A jövő hét végéig tartó Berlináléra közel ötezer filmmel jelentkeztek, amelyek közül a zsűri 373-at tartott bemutatásra méltónak. A fesztivál rangjára utal a világsztárok, köztük Clint Eastwood, Sharon Stone és Robert de Niro jelenléte. Magyarországot ezúttal feltűnöen sok alkotás képviseli.

Berlinbe várják Mészáros Márta Kossuth-díjas rendezőt, aki a 83 éves Arthur Pennel, a kultfilmmé vált Bonnie és Clyde alkotójával együtt veheti át a Kamera-díjat életműve elismeréseként.

A volt kommunista országokból Mészáros Márta volt az első, aki - még 1975-ben - Örökbefogadás című filmjéért megkapta a berlini fesztivál legrangosabb kitüntetését, az Arany Medvét.

A Berlinálé versenyprogramjában vetítik Szilágyi Varga Zoltán: Jegyzökönyv - Mansfeld Péter emlékére című animációs filmetűdjét, a Panoráma szekcióban mutatják be Esztergályos Károly: Férfiakt, valamint Bogdán Árpád: Boldog új élet című alkotását, amely nemrég elnyerte a Magyar Filmszemle nagydíját.

A legígéretesebb tehetségek megismertetését célzó, úgynevezett shooting stars programban Nagy Péter, Herendi Gábor: Lora című alkotásának főszereplője képviseli Magyarországot.

A Berlinálé Generation elnevezésű versenyében szerepel Bollock Zoltánnak a Magyar Filmszemlén már nagydíjjal jutalmazott Iszka utazása című munkája az utcagyerekek sanyarú sorsáról.

A múlt esztendő alighanem legsikeresebb magyar alkotása, a Szabadság szerelem a Berlinále Special válogatásba kapott meghívást, a magyar filmesek legfiatalabb nemzedékét Gerevich András forgatókönyvíró, Madarász István rendező, Pető Kata színművész, valamint Vadócz Péter rendező képviseli.

Mindebből leszűrhető, hogy több mint egy évtizede nem volt ilyen erős a magyar jelenlét a berlini filmfesztiválon, mint idén.

A nyitóelőadást Olivier Dahan fiatal francia rendező, az 1963-ban elhunyt világhírű francia sanzonénekesnő, Edith Piac életéről La vie en rose címmel forgatott filmjét szinte páratlan érdeklődés előzte meg, a kritikusok viszont meglehetősen hűvösen fogadták. Mégis bennfentesek szerint az új francia sztárral, Marion Cotillard-al forgatott filmnek jók az esélyei az idei Arany Medvére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×