eur:
391.55
usd:
361.42
bux:
73505.72
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Ausztriában a szociáldemokraták győztek

Ausztriában nyilvánosan gratulált a választási győzelemhez Alfred Gusenbauernek, a szociáldemokrata párt elnökének Wolfgang Schüssel kancellár.

A szavazatok 98 százalékának összesítése alapján a szociáldemokrata párt 35,7 százalékos támogatottsággal vezet az osztrák parlamenti választáson.

A Wolfgang Schüssel vezette a jobbközép Osztrák Néppárt 34,2 százalékkal a második helyen áll. Harmadik helyen az Osztrák Szabadságpárt végzett 11,2 százalékos eredménnyel. A Zöldek 10,5 százalékot értek el.

A Jörg Haider alapította Szövetség Ausztria Jövőjéért párt épphogy átlépte a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt 4,2 százalékos támogatottsággal.

A nem végleges eredmények alapján a szociáldemokratáknak 68, a néppártiaknak 66, a szabadságpártiaknak 21, a zöldeknek 20, a Szövetség Ausztria Jövőjéért pártnak pedig 8 képviselőjük lesz a törvényhozásban.

A választási eredmények alapján biztos, hogy koalíciós kormánya lesz Ausztriának, de egyelőre nem tudni, hogy milyen pártok részvételével tudják azt megalakítani.

Wolfgang Schüssel kancellár bejelentette, hogy egyelőre nem nyújtja be kormánya lemondását, a lehetséges koalíciós partnerek között pedig elsősorban a szociáldemokratákat és a Zöldeket nevezte meg.

Címlapról ajánljuk

Három magyar kardvívónő a legjobb 16 között

Mind a két magyar kardvívónő legyőzte olasz ellenfelét a legjobb 16 közé jutásért a párizsi olimpián, a fegyvernem női egyéni versenyében, a párizsi olimpián. Szűcs Luca 15-10-re verte Martina Crisciót, Pusztai Liza 15-12-re Michela Battistont, de ott van a nyolcaddöntőben Márton Anna is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×