eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Tábornok vezeti Thaiföldet a puccs után

A thaiföldi fegyveres erők Szondhi Bunjaratgin tábornokot bízták meg a miniszterelnöki teendők ellátásával, miután kedden katonai hatalomátvételt hajtottak végre.

Szondhi tábornok a thaiföldi király hűséges hívének számít. Muzulmán vallású, akit képesnek tartanak arra, hogy leszámoljon az ország déli részén zajló muzulmán felkeléssel.

A thaiföldi fővárosban egy nappal az államcsíny után feszült nyugalom van. Páncélosok és katonai alakulatok veszik körbe a kormány székházát.

A puccsisták felállítottak egy közigazgatási tanácsot, amely Bangkokban és a szomszédos tartományokban veszi át a kormányzást. A távolabbi tartományokban a fegyveres erők helyi parancsnokait bízták meg ezzel a feladattal.

A rádiók beszüntették napi adásukat, és csupán zenét, illetve a puccsisták közleményeit közvetítik. Szerdán az iskolák, bankok és hivatalok zárva tartanak.

A hatalmától megfosztott Thakszin Sinavatra kormányfő, aki lemondta beszédét az ENSZ Közgyűlésén, vélhetően egy New York-i szállodában tartózkodik.

Az amerikai kormány aggodalommal nyilatkozott a thaiföldi hatalomátvételről, de a hivatalos véleménynyilvánítással megvárja a további fejleményeket.

Címlapról ajánljuk
Vízilabda élőben: Magyarország–Franciaország

Vízilabda élőben: Magyarország–Franciaország

A házigazda franciák ellen mutatkozik be a magyar férfi válogatott a vízilabda-tornán. Nem lesz könnyű mérkőzés, a franciák sokat fejlődtek az elmúlt időszakban, a legutóbbi vb-n, Dohában, kiejtették a magyar csapatot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×