eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Támadással válaszoltak a pápa beszédére

Támadás ért öt keresztény templomot szombaton Gázában és a ciszjordániai Nábluszban, és egyet az iraki Bászrában, de senki sem sérült meg. Előző nap kétezer palesztin tüntetett XVI. Benedek pápának az iszlámmal kapcsolatban tett kijelentései miatt.

Nábluszban szombaton hajnalban Molotov-koktélt hajítottak egy anglikán és egy görögkeleti templomra.

Kora délután felfegyverzett férfiak felgyújtották a városban egy római katolikus templom kapuját, majd az épületbe behatolva többször a levegőbe lőttek, és azután elmenekültek - számoltak be róla szemtanúk és palesztin biztonsági források.
 
Szintén szemtanúk szerint ugyanezek a támadók később gyújtópalackot dobtak egy negyedik nábluszi templomra, továbbá egyre a közül a kettő közül, amelyeket már hajnalban is Molotov-koktélos támadás ért.

Ugyanaznap Gázában egy elhaladó gépkocsiból tüzet nyitottak egy görögkeleti templomra, ugyanarra, amelynek falához pénteken egy gránátot és kezdetleges robbanószerkezeteket hajítottak és amely a város legöregebb görögkeleti temploma.

A beszámolók szerint a támadásokban senki sem sérült meg, és nagyobb károk sem keletkeztek.

Pénteken mintegy kétezer palesztin tüntetett a pápa ellen, az iszlám világ elleni keresztes hadjárat hirdetésével vádolva őt. Iszmáil Haníje palesztin kormányfő is elítélte a pápa kijelentéseit, és felszólította őt az iszlám sértegetésének beszüntetésére.

A gyújtópalackos támadás elkövetőiként egy eddig ismeretlen, magát "Az Egyistenhit Oroszlánjainak" nevező szervezet jelentkezett, közölve, hogy tettükkel XVI. Benedek pápa iszlám vallásra tett megjegyzései ellen akartak tiltakozni.
   
A pápa hét eleji bajorországi látogatásán egy magyarázatra szoruló középkori szövegből idézett, amely az iszlám egyes tanításait gonosz és embertelen tanításokként jellemezte. A római katolikus egyházfő ugyanakkor nem mondta ki egyértelműen, hogy egyetért-e a szöveggel, avagy elutasítja annak mondanivalóját.

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor egy tussal megverte Koch Máté legyőzőjét, s már a nyolc között jár

Andrásfi Tibor egy tussal megverte Koch Máté legyőzőjét, s már a nyolc között jár

Andrásfi Tibor az egyetlen tusra menő hosszabbításban egy lerohanó támadással legyőzte a venezuelai Grabiel Lugót, s bejutott a legjobb nyolc közé párbajtőr egyéniben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elfoglaltak egy újabb települést – Háborús híreink vasárnap

Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elfoglaltak egy újabb települést – Háborús híreink vasárnap

Az orosz védelmi minisztérium szombaton bejelentette, hogy erői sikeresen elfoglalták Lozuvatske települést az ukrajnai Donyeck megyében, Pokrovszk városától nem messze. Ez a térség az elmúlt hónapok leghevesebb frontcsatáinak helyszíne. Mindeközben az ukránok sem tétlenkedtek, Alekszej Szmirnov megbízott regionális kormányzó közlése szerint egy Ukrajna által indított dróntámadás következtében három orosz olajtartály gyulladt ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×