eur:
394.26
usd:
357.54
bux:
72982.36
2024. szeptember 3. kedd Hilda

"Gyurcsány feláldozhatja a határon túli magyarokat"

Magyarok és magyarok címmel a szlovákiai magyarellenes incidensek kapcsán az anyaország és a határon túli magyarok kapcsolatáról jelent meg cikk a Frankfurter Allgemeine Zeitungban.

Az önmagát liberális konzervatívként meghatározó lap tudósítója, Reinhardt Olt úgy látja, hogy a társadalmilag és politikailag megosztott Magyarországon még alapvető nemzeti kérdésekben sincs konszenzus, ezért minden határon túli viszály óhatatlanul összetűzéshez vezet a kormány és az ellenzék között.

Az írás apropójáról, a szlovákiai magyarellenes incidensekről a tudósító azt írja, hogy azok már nem csak az érintett országokban, de az Európa Tanácsban és az Európai Parlamentben is napirendre kerültek.

A Frankfurter Allgemeine cikke említésre méltónak tartja, hogy míg Eörsi Mátyás szabad demokrata és Németh Zsolt fideszes képviselő egyaránt úgy vélte, hogy európai fórumokhoz kell fordulni a szlovákiai incidensek miatt, a Külügyminisztérium ellentmondást nem tűrve egyedül kívánta kezelni az ügyet.

A lap szerint Gyurcsány Ferenc tavaszi választási retorikája után a határon túli magyarok csalódással és döbbenettel tapasztalták az új kormány velük szemben tanúsított magatartását.

A tudósító értékelése szerint a határon túli - vagy ahogy ő fogalmaz, a külföldi magyarok - megdöbbenéssel fogadták, hogy a miniszterelnök nem akarja összehívni a Magyar Állandó Értekezletet, a Határon Túli Magyarok Hivatalának beolvasztása a miniszterelnöki hivatalba pedig egyenesen sokkolta őket.

Ez előrevetíti annak az árnyékát, hogy csökkentik a hivatal létszámát és a határon túli magyaroknak nyújtott támogatásokat, de akár azt is, hogy Gyurcsány Ferenc látványos, ám kevéssé hatékony szomszédságpolitikája oltárán feláldozza a határon túli magyarokat, véli a Frankfurter Allgemeine tudósítója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Egyre csúnyább, ami Amerikában történik

Egyre csúnyább, ami Amerikában történik

Egyre rosszabb hangulatú kereskedést láthatunk az európai és az amerikai tőzsdéken is, ami elsősorban annak tudható be, hogy a Bank of Japan kormányzója benyújtott egy dokumentumot, amely szerint a központi bank folytatja a kamatemelést. Ennek hatására erősödni kezdett a jen, a részvénypiacokon pedig hangulatromlás látszik. Eközben azért a hazai tőzsdén is vannak izgalmak: reggel nagyot ugrott az MBH Jelzálogbank árfolyama, később azonban jött a látványos visszaesés az elmúlt napok sztárpapírjánál.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 3. 18:51
×
×
×
×