eur:
393.27
usd:
354.9
bux:
72243.41
2024. szeptember 4. szerda Rozália

Radikálisan szigorodhatnak a reptéri előírások Európában

A Nagy-Britanniában bevezetett kézipoggyász-korlátozást a jövőben az Európai Unió összes országára kiterjeszthetik, és az amerikai járatokhoz hasonlóan Európán belül is gyakorlattá válhat az utasok adatainak megosztása - többek között erről tárgyaltak Londonban az Európai Unió miniszterei, akik a múlt heti brit terrorfenyegetés tanulságait vizsgálták meg.

A brit belügyminiszter, a találkozó házigazdája arra figyelmeztette kollégáit, hogy egész Európára veszélyt jelent a terrorizmus. John Reid kijelentette: nem szabad olyan helyzetet teremteni, amelyben egy terrorista a szigorú brit reptéri ellenőrzéseket elkerülve Párizsba, Frankfurtba, vagy Berlinbe mehet végrehajtani egy esetleges merényletet.

Az uniós belügyminiszterek támogatták egy olyan rendszer bevezetését, amelyben az utasok adatait - később biometrikus adatait, például az ujjlenyomataikat is - előre küldik a kiinduló országból a célországba. Hasonló rendszer már működik az Egyesült Államokba, Kanadába és Ausztráliába tartó gépeken.

John Reid bejelentette: még augusztusban összeülnek az uniós országok hírszerző szolgálatai, hogy kielemezzék a jelenlegi terrorfenyegetést, és megosszák egymással terrorizmussal kapcsolatos információikat.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×