eur:
395.45
usd:
366.07
bux:
73893.34
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

A Hamász elfogadja a pénzt, de elveiből nem enged

Több mint 120 millió euró értékű segély felszabadítását jelentette be az Európai Bizottság a palesztinok számára. A Hamász elégedett.

Az összegből 64 millió euró az ENSZ segélyalapján keresztül közvetlenül a rászoruló palesztinokhoz jut, míg 40 millió euró a legsürgetőbb kiadások fedezésére szolgál.

Ez utóbbinak a segítségével olyan alapvető ellátások biztosíthatók, mint a víz- és az áramszolgáltatás. A maradék 17,5 millió eurót a Világbank reformalapjába utalt uniós pénzből szabadítanák fel, ez az ideiglenes palesztin kormány legégetőbb kötelezettségeinek teljesítését, köztük a bérek rendezését segítené.

Az előbbi két rész esetében olyan segítségről van szó, amely lényegében független a Palesztin Hatóságtól, míg a harmadik összetevő az ügyvivő kormány, Mahmúd Abbász kabinetjének támogatását jelenti.

Benita Ferrero-Waldner külügyi biztos közölte: a most elhatározott segítség független a Palesztin Hatóság majdani támogatására vonatkozó uniós döntéstől, amely viszont csak akkor születik meg, ha az új palesztin kormányzat már hivatalba lépett.

A Hamász elégedett

A Hamász radikális palesztin mozgalom üdvözölte az Európai Uniónak azt a döntését, hogy 120 millió euró értékű segélyt folyósít a palesztinok számára.

"Az EU kezd hozzászokni a gondolathoz, hogy a Hamász nyerte meg a legutóbbi palesztin parlamenti választásokat" - mondta Gázában Halil Abu Leila, a szervezet egy vezető képviselője.

Hozzátéve: a segélyezésnek a Hamász-kormány hivatalba lépése után is folytatódnia kell.

A Hamász-illetékes kijelentette: "elfogadjuk, a segélyt, de visszautasítjuk, hogy olyan feltételeket szabjanak, amelyek ellentétesek elveinkkel".

Pénteken Moszkvában tárgyal a Hamász

Pénteken érkezik Moszkvába a Hamász palesztin mozgalom küldöttsége. A delegáció látogatását Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be két hete egy madridi sajtóértekezleten.

A Hamász küldöttségét, amelyet minden bizonnyal a mozgalom száműzetésben élő politikai vezetője, Háled Mesaal vezet majd, valószínűleg fogadja Szergej Lavrov külügyminiszter.

Moszkva azt akarja, hogy "a Hamász törvényes és hasznos részesévé váljon a közel-keleti a békefolyamatnak" - mondta Szergej Lavrov.

Címlapról ajánljuk
Szilágyi Áron: azt nem gondoltuk, hogy van egy csodacseréjük
Ezüstvisszhangok

Szilágyi Áron: azt nem gondoltuk, hogy van egy csodacseréjük

A férfi kardcsapat tagjai az elveszített olimpiai bajnoki döntő után közvetlenül még csalódottak voltak, de abban egyetértettek, hogy nüanszokon múlott a Dél-Korea elleni finálé, és néhány nap múlva megszépül az ezüstérem. Elárultak azt is, hogy mivel léptek túl az egyéni verseny csalódásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×