eur:
386.58
usd:
358.37
bux:
69057.51
2024. május 14. kedd Bonifác

Meghalt a Mussolinit foglyul ejtő partizán

Nyolcvanegy éves korában meghalt Urban Lazzaro olasz partizán, aki a II. világháború végén foglyul ejtette Benito Mussolinit. A Bill néven is ismert férfi állította meg azt a német teherautót, melyen a fasiszta diktátor menekülni próbált.

A Garibaldi Brigád partizánjaként 1945. április 27-én Urbano Lazzaro állította meg azt a német teherautót Dongo falunál, az olasz határ közelében, amelynek rakterében ült német egyenruhában Benito Mussolini.

A Duce (Vezér) azt követően próbált meg külföldre szökni az országból, hogy bábkormánya összeomlott. A partizánok egy nappal elfogása után kivégezték.

A háború után Urbano Lazzaro és néhány társa bíróság elé került, mivel azzal gyanúsították őket, hogy közük volt annak az aranyszállítmánynak az eltűnéséhez, amit Mussolini állítólag magával vitt. Egyes beszámolók szerint az arany az Olasz Kommunista Párthoz került. A vizsgálat a mai napig tart.

Címlapról ajánljuk

Kaiser Ferenc: hosszú háborút jelez az orosz védelmi miniszter lecserélése

Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolta az orosz védelmi tárca élére Vlagyimir Putyin elnök. Az InfoRádiónak nyilatkozó biztonság- és védelempolitikai szakértő szerint elfogyott a levegő Szergej Sojgu körül, az új miniszter személye pedig azt jelzi, hogy Oroszország hosszú háborúra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×