eur:
385.94
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Pozsony támogatja a brit költségvetési javaslatot

Szlovákia elégedett az Európai Unió új költségvetési tervezetével. Mikulas Dzurinda miniszterelnök szerint Pozsony ezért támogatja a brit javaslatot.

A szlovák miniszterelnök csütörtökön, még brüsszeli útja előtt kijelentette: a brit kormányfő átdolgozott költségvetési javaslata megfelel a szlovák elvárásoknak, ezért Pozsony támogatja elfogadását.

Pozitív hír – mondta Dzurinda – hogy az új javaslat kompenzációként 375 millió eurót irányoz elő Szlovákia számára a Jaslovské Bohunice-i atomerőmű leállításáért. Igaz, Szlovákia eredetileg 400 millió eurót szeretett volna, de így is elégedett, mivel az Európai Bizottság ennél jóval kevesebbet, csupán 237 millió eurót javasolt.

Mikulás Dzurinda szerint az is előnyös Szlovákia számára, hogy a javaslat lehetővé teszi az európai projektek utáni általános forgalmi adó kifizetését abból a pénzből, melyet a tagországok az európai uniós alapokból kapnak. Ezzel jelentős megtakarítás érhető el a közkiadásokban – véli a szlovák miniszterelnök.

Nem mindenki osztja azonban Mikulas Dzurinda derűlátását. Több szlovákiai napilap arra figyelmeztet, hogy Dzurinda túlságosan is engedékeny a britekkel szemben, és nem harcol következetesen az ország érdekeiért, úgy, ahogy azt a szomszédos államok vezetői teszik.

A Novy Cas cikkírója elsősorban azon ütközött meg, hogy az új brit javaslat nem tartalmaz konkrét támogatásokat a szlovákiai régiók fejlesztésére. Szlovákia így hátrányba kerülhet a többi szomszédos országgal szemben – véli a lap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 20:30
×
×
×
×