eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Aknatámadással kezdődött az iraki választás

Feltehetőleg akna robbant Bagdad belvárosában, néhány perccel azután, hogy megkezdődött az iraki nemzetgyűlési választás.

Egyelőre nem érkeztek jelentések sebesülésekről vagy károkról. Az észak-iraki Moszulban egy pokolgép megölt egy kórházi őrt – közölte az amerikai hadsereg.

Ibrahím Dzsaafari leköszönő iraki miniszterelnök szavazatának leadása után kijelentette: fontos, hogy az irakiak az urnákkal, ne pedig pokolgépekkel fejezzék ki akaratukat.

A Közép és Kelet-Európai Választási Szakértők Szövetségének főtitkára körülbelül 80 százalékos részvételi arányt vár az iraki nemzetgyűlési választáson. A Jordániában tartózkodó Tóth Zoltán az InfoRádióban úgy vélte, valószínűleg a szunniták is elmennek szavazni.

Az arab országban mintegy 15,5 millió szavazásra jogosultat várnak az urnákhoz, hogy megválasszák a törvényhozás 275 képviselőjét.

A foglyok, a betegek, a biztonsági alakulatok tagjai már hétfőn megkezdték a szavazást, majd csatlakozott hozzájuk a külföldön élő irakiak csaknem egymillliós tábora.

Az irakiak négy évre választják meg a nemzetgyűlést, amelynek feladata többek között az államfő, a két alelnök, illetve a kormányfő megválasztása.

Az al-Kaida iraki szárnya törvénytelennek tartja a választásokat és megfogadta, hogy folytatja hadjáratát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 20:30
×
×
×
×