eur:
404.44
usd:
373.92
bux:
74363.53
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Speciális munkagéppel aratják a nádat Balatonszemesen 2023. február 16-án. A Balaton körül 1200 hektárnyi nádas található, amelynek harmadáról-negyedéről telente le kellene vágni a növényt annak megújulása érdekében, valamint vízminőség-védelmi okokból, de ez évek óta nem teljesül az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerint. Ebben a szezonban is kevés nádat aratnak: az indokolt területnek csak a töredékén vágják le a növényt.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Így néz ki a számok nyelvén a kétkezi munka becsülete

A harmadik negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2098 forint volt, ami 13,1 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1855 forinthoz képest - közölte a Trenkwalder és a Moore Hungary hétfőn.

A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder csaknem 7 ezer munkavállaló béradatait dolgozta fel elemzésében.

A földrajzi bontás alapján megállapították, hogy jelenleg három régióban: Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön, illetve a Dél-Dunántúlon alakul 2000 forint alatt az átlagos fizikai órabér. A többi régióban már 2050-2200 forint között mozog ez a mutató, miközben Közép-Magyarország és a főváros minden eddiginél jobban kiugrik a mezőnyből: itt az órabérek átlagos nagysága már meghaladja a 2900 forintot is.

A közlemény idézi Hamrák Viktort, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatóját, aki elmondta, a bérnövekedés üteme hosszabb távon is intenzív maradhat, mivel az aktuális gazdaságpolitikai célkitűzések nyomán a minimálbér erőteljes emelése várható, ami meghatározó hatást gyakorol majd az alacsonyabb kategóriájú bérekre is.

A Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég magyarországi leányvállalatánál dolgozó, csaknem 500 középvezető béradatait vizsgálta meg. A 800 ezer és 1,2 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottaknál a béremelkedés mértéke idén a harmadik negyedévben átlagosan 10,4 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Hajnal Péter, a Moore Hungary ügyvezető partnere a közleményben megjegyezte, a szellemi középvezetők körében is jelentős, 7 százalék feletti reálbérnövekedés tapasztalható, mivel a bérek emelkedése az alacsonyabb infláció ellenére is a 10 százalék feletti sávban maradt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×