eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör
Architect showing a hologram of a house project over a tablet computer. Note to inspector: I am the author of the building project
Nyitókép: Warchi/Getty Images

Tervezőasztalos lakásvásárlás: amit a finanszírozásról tudni érdemes

Új építésű lakás adásvétele során találkozhatunk az úgynevezett tervezőasztalos lakásvásárlás, illetve finanszírozás fogalmával. Ez az jelenti, hogy az adásvételi szerződést a tervek alapján kötjük meg, a lakás még csak papíron létezik, később fog felépülni. Ebben az esetben a hitelfelvétel menete is eltér a már megépült lakások adásvételének banki finanszírozásától. A money.hu szakértői összefoglalták a tervezőasztalos lakásvásárlás specialitásait.

Önmagában a tervezőasztalos finanszírozás nem befolyásolja az elérhető hiteltípusok körét és kamatának mértékét. Tervezőasztalos vásárlás esetén is elérhetők a piaci kamatozású lakáshitelek mellett az állami kamattámogatású lakáshitelek (CSOK Plusz, Falusi CSOK mellé felvehető CSOK hitel).

A tervezőasztalos lakásvásárlás folyamata általában egy előszerződéssel kezdődik, majd a végleges adásvételi szerződés megkötésével folytatódik, amikor az ingatlan már közel áll a teljes készültségi szinthez. Ez után nyújtható be a hitelkérelem a bankhoz. Az értékbecsléshez számos dokumentum szükséges, többek között jogerős építési engedély, műszaki leírás és amennyiben társasházól van szó, úgy a társasházi alapító okirat. A bank elvégzi a hitelbírálatot, majd jóváhagyás esetén sor kerül a kölcsönszerződés aláírására.

A hitel folyósításához teljesíteni kell bizonyos feltételeket, mint például a jogerős használatbavételi engedély beszerzése, az albetétes tulajdoni lap elkészítése, lakásbiztosítás kötése és az energetikai tanúsítvány beszerzése. A bankok általában meghatározzák, hogy a kölcsönszerződés aláírása után mennyi idő áll rendelkezésre a folyósításig, ami általában 3-24 hónap között változhat.

Fontos figyelembe venni, hogy a kölcsönszerződés aláírása után a bank rendelkezésre tartási díjat számíthat fel a folyósításig. Ennek mértéke 1,5-2 százalék/ év, de vannak pénzintézetek, amelyek nem számolnak fel díjat a hitelösszeg rendelkezésre tartásáért. Társasházi lakások esetén a földhivatali albetétesítés ügyintézési ideje növelheti a folyósítási határidőt. Néhány bank már az albetétek létrejötte előtt, használatbavételi engedély megléte esetén is folyósíthat, de a 100 százalékos készültség elérése, az energetikai tanúsítvány és a lakásbiztosítás minden esetben feltétel.

A money.hu szakértői szerint a tervezőasztalos lakásvásárlás vonzó lehetőség lehet azok számára, akik új építésű ingatlant szeretnének vásárolni. Azonban fontos, hogy a vevők tisztában legyenek a folyamat sajátosságaival és a finanszírozás részleteivel. A szakértők azt javasolják, hogy minden esetben tájékozódjanak alaposan és szükség esetén kérjenek szakmai segítséget a döntés előtt, hiszen több kondícióban is eltérnek a banki ajánlatok.

Címlapról ajánljuk
Egységes ügyeleti rendszer: vitába száll a mentőszolgálat az orvoskamarával

Egységes ügyeleti rendszer: vitába száll a mentőszolgálat az orvoskamarával

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint jól és zavartalanul működik az egységes ügyeleti rendszer. Győrfi Pál az InfoRádióban elmondta: Budapesten az október 1-jei indulás óta már több mint ötezer beteget láttak el, köztük 1300 18 éven alulit. A szóvivő azt is közölte: a betegek 95 százaléka enyhe tünetekkel keresi fel az ügyeletet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 25. 21:43
×
×
×
×