eur:
401.96
usd:
366.21
bux:
74032.43
2024. október 7. hétfő Amália
Nyitókép: Energiaügyi Minisztérium/Facebook

Nem semmi számokat produkál az elektromos autózás idehaza

Szeptemberben a tisztán elektromos személyautók darabszáma is meghaladta a hatvanezret. A kizárólag elektromos hajtású járművek a teherautókkal, vontatókkal és buszokkal együtt már idén júliusban elérték ezt a mérföldkövet – olvasható az Energiaügyi Minisztérium közösségi oldalán.

A múlt hónapban a leginkább környezetkímélő személygépkocsikból is forgalomba helyezték a 60 ezrediket Magyarországon. Az egyéb járműkategóriákat is beleértve a teljes klímabarát flotta már közel 65 ezer darabos. Az évtized elejéhez képest ez több mint nyolcszoros bővülést jelent – emeli ki a tárca.

Szeptemberben 2072 tisztán elektromos gépjárművet szereltek fel hazánkban zöld rendszámmal. A 2024 júliusival darabra megegyező adat minden idők második legjobbja az idén márciusi örökrekord (2108) mögött. Az első három negyedévben több mint 16 ezer zöldautó állt munkába Magyarországon. A környezetbarát e-járművekből minden negyedik tehát 2024-ben kapott világoszöld hatósági jelzést. Az idei január–szeptemberi gyarapodás már most nagyobb, mint amekkora a tavalyi egész éves volt – sorolja az EM.

A hazai előrehaladás nemzetközi összevetésben is számottevő: az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) legutóbb augusztusra publikált adatai szerint Európában a második legnagyobb arányban bővült a magyar zöldflotta 2024 első nyolc hónapjában a megelőző esztendő azonos időszakához képest – teszik hozzá.

A tárca bejegyzésében úgy fogalmaz, hogy Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépkocsikban is. A kormány a futó programokban közel 60 milliárd forint pályázati támogatással ösztönzi az elektromobilitás további térnyerését.

A vállalatok járművenként 2,8–4 millió forint támogatást kaphatnak tisztán elektromos gépkocsik – személyautók, kisteherautók és kisbuszok – beszerzéséhez. A cégek eddig közel 4600 jármű megvásárlásához igényeltek összesen 17,8 milliárd forintot. Az igényelt támogatások mintegy tizedét már ki is fizették 417 projektre. A 30 milliárdos keretösszegből jövő tavaszig juthatnak állami hozzájáruláshoz a vállalkozások.

Arra is emlékeztetnek, hogy november elején indul a vidéki elektromos töltőhálózat fehér foltjainak lefedését célzó 28 milliárd forintos keretösszegű kiírás. A kapcsolódó technikai felhíváson már a jövő héttől jelezhetik a projektgazdák, hogy a kevésbé ellátott járások melyik településén létesítenének korszerű töltőállomást.

A pályázati lehetőségek csökkentik a hagyományos hajtású gépkocsik árelőnyét a tisztább, csendesebb elektromos járművekkel szemben. A mintegy 100 új töltőállomás jóvoltából még kényelmesebben és rugalmasabban használhatják majd a zöldautókat üzemeltetőik a főváros kívül, az autópályáktól távolabb eső országrészekben is – zárul az Energiaügyi Minisztérium bejegyezése.

Címlapról ajánljuk
MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

A tervek szerint jövőre megkezdődnek azok a vasúti pályafelújítások, melyek eredményeként a jövőben kevesebb késéssel közlekedhetnek a vonatok – mondta az InfoRádióban a MÁV-csoport vezérigazgatója. Hegyi Zsolt hozzátette: idén nyáron a balatoni vonalon is voltak komolyabb fennakadások, ezeken menetrendi átszervezéssel változtatna a vasúttársaság a 2025-ös főszezonban.

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Múlt pénteken végül sikerült javítaniuk a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával terhelt heti teljesítményükön a tőzsdéknek, részben a vártnál jóval erősebb amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhetően. A pozitív momentum úgy tűnt, hogy a hét elején is kitart, hiszen Ázsiában emelkedtek ma a tőzsdék - bár kínai piacok egy része továbbra is zárva tartott -, és Európában is pozitív felütéssel indult a nap, ezt követően elbátortalanodtak a befektetők és oldalazást láttunk Európában, az amerikai tőzsdék pedig egyre nagyobb mínuszban vannak. Eközben a geopoltikai feszültségek fokozódásának köszönhetően nagyot ugrott az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×