eur:
392.54
usd:
353.87
bux:
72245.34
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor
Computer Numerical Control for cutting and weld steel structure at industrial manufacturer. Engineer oder work to CNC machine for build steel frame at steel factory.
Nyitókép: Vithun Khamsong/Getty Images

Végre egy biztató hír a német gazdaságból

Júliusban a várt csökkenés helyett nőttek a feldolgozóipari megrendelések az előző havihoz képest és a statisztikai hivatal felülvizsgálat után felfelé módosította a június havi növekedést is. A német gazdaság teljesítménye magyar szempontból is fontos tényező.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki közleménye szerint júliusban szezonális és naptári kiigazítással az előző havihoz képest a várt 1,6 százalékos csökkenés helyett 2,9 százalékkal nőttek a feldolgozóipari megrendelések, amelyek értéke naptári kiigazítással 3,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A Destatis egyúttal 4,6 százalékra módosította a megrendelések júniusi növekedését 3,9 százalékról havi bázison szezonális és naptári kiigazítással. Júniusban a feldolgozóipari megrendelések 11,2 százalékkal maradtak el naptári kiigazítással az egy évvel korábbitól.

A kevésbé volatilis háromhavi összehasonlításban a május-júliusban beérkezett megrendelések 1,7 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző három hónapban.

A feldolgozóipari ágazatban 2024 júliusában

az új megrendelések pozitív tendenciája különösen az egyéb járműgyártás (elsősorban repülőgépek, hajók, vonatok, katonai járművek) jelentős növekedésének köszönhető.

Itt az új megrendelések 86,5 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző hónapban, több nagy megrendelésnek köszönhetően. Az elektromos berendezések gyártásának 18,6 százalékos növekedése szintén pozitívan hatott az összesített adatra. Amit a gépgyártás ágazatban bekövetkezett 6,1 százalékos visszaesés részben ellentételezett.

A nagyobb megrendelések nélkül a 2024. júliusi rendelésállomány 0,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint a 2024. júniusi, és 1,0 százalékkal magasabb volt a 2024. május-júliusi időszakban, mint az előző három hónapban.

A külföldről érkező új megrendelések 5,1 százalékkal nőttek. Az euróövezetből érkező megrendelések 5,9 százalékkal, az euróövezeten kívülről érkező megrendelések pedig 4,6 százalékkal nőttek. A belföldi megrendelések változatlanok maradtak.

A vg.hu az adatokkal kapcsolatban megjegyezte: ez Magyarország szempontjából is kedvező hír, ugyanis Németország az első számú kereskedelmi partnerünk. Eddig a német gazdaság gyenge növekedési üteme a magyar GDP-t is erősen visszafogta, mivel a hazai gyárak és beszállítók is függtek németországi partnereiktől - a mostani fellendülés tehát a magyar gazdaságnak is lendületet adhat.

A német számokkal szinte egyidejűleg közölte a KSH a júliusi magyar külkereskedelmi adatokat, amelyek ugyan az egyenleg romlását mutatták, de reménysugár, hogy ezt az import megemelkedése okozta. Ha ezt az emelkedő megrendelésekkel szembesülő német vállalatok beruházásai okozták, az jót jelenthet a jövőbeli magyar gazdasági növekedés és külkereskedelmi mérleg szempontjából. Ezt a magyarázatot erősíthetik a lap szerint a szintén csütörtökön napvilágot látott magyar kiskereskedelmi adatok, amelyekből – és a Nemzetgazdasági Minisztérium hozzájuk fűzött kommentárjából – az derül ki, hogy az import megugrását aligha a háztartások fogyasztása táplálja.

Címlapról ajánljuk
Azonnali kitoloncolások: kemény ultimátumot intézett a kormányhoz a CDU elnöke

Azonnali kitoloncolások: kemény ultimátumot intézett a kormányhoz a CDU elnöke

A tartományi választások után a hét elején úgy tűnt, hogy közös nevezőre juthat az illegális bevándorlás szigorításáról a három kormánypárt, valamint az ellenzék vezető erejének számító CDU/CSU. A tárgyalóasztal mellől még óvatos derűlátással álltak fel, Friedrich Merz azonban váratlan kijelentést tett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Elnökválasztás és a piacok , avagy melyik jelölt a jobb a tőzsdéknek? - díjmentes, interaktív online előadás

Elnökválasztás és a piacok , avagy melyik jelölt a jobb a tőzsdéknek? - díjmentes, interaktív online előadás

Az elnökválasztások közeledtével a piacok figyelme egyre inkább a lehetséges kimenetelekre és azok gazdasági hatásaira összpontosul. A befektetők számára kritikus kérdés, hogy melyik jelölt gazdaságpolitikája ígéri a stabilabb és növekedésorientált környezetet a tőzsdék számára. Az online előadás célja, hogy átfogó képet nyújtson arról, hogyan befolyásolhatják a politikai döntések a piacokat, és milyen tényezők határozzák meg a befektetők bizalmát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×