eur:
392.66
usd:
355.18
bux:
0
2024. szeptember 3. kedd Hilda
Traditional Tower block residential apartments and homes in Budaors, Hungary. Homes look clean, well kept and painted colourfully. Great example of ex communist style buildings made to look attractive and well lived in.
Nyitókép: Getty Images/ Craig Hastings

Vaskos meglepetések az ingatlanpiacon

Jelentős változásokat hozott az augusztus itthon a lakáspiacon. Az eladásra kínált lakóingatlanok iránti kereslet 18 százalékkal nőtt éves szinten és megközelítette a három évvel korábbit - mondta az Inforádiónak az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője. Balogh László azt is közölte, hogy Budapest belső városrészeiben a befektetőknek köszönhetően 40-50 százalékkal nőtt a kereslet.

Augusztusban sok meglepetést hozott a lakáspiac, nem csak azért, mert folyamatosan élénkül a kereslet, újdonság, hogy most már nem csak az 1-2 évvel ezelőtti keresleti szintet múlják felül a lakásvásárlók, hanem a 2021 nyarát is megközelíti az eladó lakások iránt érkező érdeklődések száma - számolt be a trend alakulásáról Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője.

Az előző évhez képest gyakorlatilag 12-18 százalékos bővülést okoztak a lakásvásárlók az eladó ingatlanok iránti érdeklődések számában. 2021-től viszont már csak alig 5 százalékkal maradt el a kereslet szintje. Ez azért izgalmas, mert a legnagyobb változást Budapesten láthatjuk, az V., a VI. és a VII. kerületben 2021 augusztusához képest is 45-50 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakóingatlanok iránt.

Balogh László arról is beszélt, hogy nagyon nagy különbségek vannak országon belül. Budapest belvárosa szárnyal, ez részben annak is köszönhető, hogy a befektetők visszatértek a lakáspiacra, és elsősorban a belvárosban keresgélnek eladó ingatlanokat, ami a 2021-es időszakot összehasonlítva azért is érdekes, mert 2021 nyarán még nagyon erős volt a kiköltözési hullám, tehát ezt az alacsonyabb bázist múlta felül most idén augusztusban a kereslet.

Az is látható, hogy az agglomeráció tovább gyengélkedik - tette hozzá a vezető elemző. Ez azt jelenti, hogy az országos 18 százalékos keresletélénküléshez képest, amit éves alapon mértünk az ingatlan.com oldalán, Pest vármegyében, az agglomerációban mindössze csak 8 százalékkal több érdeklődést mértek az eladó lakások és házak iránt. Ez nem meglepő abból a szempontból, hogy már a júliusi lakásárindex is arról árulkodott, hogy az agglomerációs árak lassabb ütemben emelkednek, mint amit a fővárosban tapasztalható.

Amit 2024-ben előre jeleztek, az nagyjából teljesül, tehát 130-140 ezer adásvételre lehet számítani. Ideális esetben akár ez a 150 ezres tranzakciószámot is elérheti, ami jobb, mint amit 2023-ban láttunk, de egyelőre még gyengébb 2022 egészénél. A kereslet és a tranzakciók száma körülbelül 2-3 hetes csúszással követik egymást, de azért van még az év hátralevő részében számtalan olyan dolog, ami befolyásolhatja a lakáspiaci lendületet.

Itt elsősorban a Budapesten belüli izgalmakra kell gondolni, amit szeptemberben VI. kerületi ügydöntő népszavazás okozhat az Airbnb engedélyezéséről vagy tiltásáról,

illetve néhány héten belül a sajtóhírek alapján kormányzati szabályozás is jöhet a szálláshely-szolgáltatások piacára.

Balogh László szerint az, hogy a fővárosi agglomeráció még nehezen talál magára, magyarázható azzal, hogy a Covid nyilván hozott egyfajta érdeklődést az agglomerációs településeken, és hogy most ez az érdeklődés lanyhul, vagy meg is szűnik.

Hozzátette: az elmúlt hónap adatai alapján egyértelműen elmondhatjuk, hogy átrajzolódott a kereslet térképe a magyarországi lakáspiacon. A nehezebb időszakokban, főleg a nagyvárosok körüli agglomerációs övezetek tartották az életet a lakáspiacon. Most ez megfordulni látszik, és már egyre több olyan befektető aktivizálódik, aki már keresi a helyét az esetlegesen felszabaduló és jelenleg államkötvényben heverő pénzeknek, egyre többen döntenek az ingatlanvásárlás mellett, és ez alapján arra lehet számítani, hogy a keresleti térkép átrajzolódik, és az agglomeráció helyett ismét a nagyvárosi ingatlanpiac fog fejlődni nagyobb ütemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Maruzsa Zoltán az új tanév új szabályairól: okoseszköz, orvosi igazolás, jogosítvány

A tanév kezdetén több változás jön az oktatási intézményekben, ezekről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán, de a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára kifejtette a pedagógus-béremelés menetrendjét, és azt is, hogy miért nem lesz tanárhiány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×