eur:
393.53
usd:
353.9
bux:
72834.89
2024. augusztus 28. szerda Ágoston
money
Nyitókép: guinevra/Getty Images

Tizenötmilliós bírság bennfentes kereskedelem miatt

Az MNB 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre és feljelentést tesz a bennfentes kereskedelmet tiltó rendelkezések megsértése miatt - jelentette az MTI-nek szerdán küldött közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

A jegybanki vizsgálat megállapította, hogy a magánszemély Waberer's részvények megvásárlására bennfentes információk felhasználásával adott tőzsdei megbízásokat.

Az MNB hivatalból indított – előzetes bejelentés nélküli helyszíni ellenőrzést is magában foglaló - piacfelügyeleti eljárása során azt vizsgálta, hogy egy magánszemély által adott tőzsdei megbízásokkal sérültek-e a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendelet (MAR) bennfentes kereskedelem tilalmáról szóló rendelkezései.

Az MNB megállapította, hogy a magánszemély a vizsgált megbízások beadását, illetve ügyletkötések időpontját megelőzően olyan adatokhoz, információkhoz fért hozzá, amelyekből a nyilvánosság számára nem elérhető információkra, és ezek között bennfentes információkra következtethetett. Az MNB megállapítása szerint a vizsgált időszakban a magánszemély négy alkalommal kereskedett a nyilvánosság számára nem elérhető, bennfentes információk birtokában, azok felhasználásával, és ezzel bennfentes kereskedelmet valósított meg.

Ezeket – a közzétételüket megelőzően nyilvánosságra nem került, árfolyam befolyásolására alkalmas – információkat a Waberer's International Nyrt. maga is bennfentes információnak minősítette, és automatikusan úgy is kezelte.

Bennfentes információnak számít minden olyan közvetlenül vagy közvetve egy vagy több kibocsátóval, illetve egy vagy több pénzügyi eszközzel kapcsolatos pontos információ, amelyet nem hoztak nyilvánosságra, és amely nyilvánosságra kerülése esetén valószínűleg jelentős hatást gyakorolna a pénzügyi eszköz árára. A tőkepiaci törvény és a MAR tiltja az ilyen információ felhasználásával kötött, bennfentes kereskedelemnek minősülő ügyleteket - emlékeztetett az MNB.

Ahhoz, hogy valaki bennfentes kereskedelmet valósítson meg, nem szükséges, hogy az adott bennfentes információ valamennyi részletét aprólékosan ismerje. A bennfentes kereskedelem abban az esetben is megvalósul, ha az adott személy esetleg nincs minden részlettel tisztában, hanem csak egy-egy olyan főbb, árfolyamérzékeny momentumot ismer, amely a nyilvánosság számára nem elérhető - magyarázta az MNB.

A piacfelügyeleti eljárást lezáró határozatában az MNB megtiltotta a magánszemélynek a bennfentes kereskedelmet tiltó rendelkezések ismételt megsértését és 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki rá. A bírság összegének meghatározásánál a jegybank figyelembe vette, hogy az ilyen jogszabálysértés különös súlyú a tőkepiac biztonságos, zavartalan működése szempontjából. Súlyosító körülménynek számított, hogy a magánszemély több alkalommal valósított meg bennfentes kereskedelmet, továbbá, hogy a Waberer's részvényekkel a prémium kategóriában kereskednek és szerepelnek a BUX és BUMIX indexkosarakban.

Címlapról ajánljuk
Az egyetemisták sokat spórolhatnak az albérleten és a kollégiumi díjon

Az egyetemisták sokat spórolhatnak az albérleten és a kollégiumi díjon

Önsegélyező pénztári számla nyitása esetén egyebek mellett kollégiumi vagy lakásbérleti díj is szerepel az elszámolható tételek között. Korponai Levente, a money.hu üzletágvezetője az InfoRádióban elmondta: maximum 150 ezer forint adó-visszatérítésre jogosultak az érintettek, ami havi 12 500 forinttal mérsékelheti az albérleti díjakat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.28. szerda, 18:00
Balogh Tamás
a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×