eur:
393.85
usd:
360.28
bux:
71765.72
2024. augusztus 13. kedd Ipoly
Nyitókép: Getty Images

Kamatcsökkenés a legnépszerűbb állampapírnál - ez áll a háttérben

Lezárja az adósságkezelő az eddig vásárolható Fix Magyar Állampapír értékesítését, helyette pedig augusztus 21-től jön az újabb sorozat, de ennek már alacsonyabb lesz a kamata.

A most elérhető Fix Magyar Állampapír még évi 7 százalékos kamatot kínál, ezt a sorozatot augusztus 15-éig lehet még megvásárolni, jelentette be az Államadósság Kezelő Központ. Ezt követően egy új sorozat jön, ami már egy alacsonyabb kamattal fog forogni, a 7 százalék helyett 6,75 százalékkal.

Árgyelán Ágnes, a Portfolio elemzője szerint az elmúlt időszakban látott jelentősebb hozamcsökkenés lehet amögött a döntés mögött, hogy az adósságkezelő úgy döntött, hogy levágja a jelenleg legnépszerűbb lakossági állampapír kamatát. Ezt később az adósságkezelők közleménye is megerősítette, mert azt írták, hogy kifogyott az előző Fix Magyar Állampapír meghirdetett keretösszege, és ahelyett, hogy azt meghosszabbították volna, inkább egy új sorozatot bocsátanak ki alacsonyabb kamattal.

Ezen kívül nagyobb változás nem lesz az eddig ismert feltételekben, tehát a Fix Magyar Állampapír továbbra is egy 3 éves futamidejű állampapír, ami a friss feltételek szerint évi 6,75 százalékos kamatot fog kínálni a jövőben. Ezeket a kamatokat a papír negyedévente fizeti ki időarányosan, Az új sorozat az ÁKK közlése szerint augusztus 16-tól vásárolható meg.

Az államadósságkezelő heti bruttó értékesítési számai alapján egyébként az látszik, hogy az elmúlt időszakban a Fix Magyar Állampapír volt a legkeresettebb lakossági állampapír. Heti szinten nagyjából 16-23 milliárd forintnyi állományt vásároltak belőle a lakossági befektetők, és ezzel egyébként az összállománya már megközelítette az 500 milliárd forintot. Persze ez még így is elmarad attól, amennyit a Prémium Magyar Állampapírban tartanak a magyarok, hiszen még mindig az a legmagasabb állománnyal bíró lakossági állampapír a piacon – emlékeztetett Árgyellán Ágnes.

Miután az infláció nem olyan magas – ami kedvező a gazdaságnak, de az inflációhoz kötött állampapírhozamoknak már kevésbé –, változott az állampapírok lakossági népszerűsége is. A friss statisztikák alapján az elemző elmondta: már nem olyan mértékben választják ezt a befektetést, mint amilyet például a prémium állampapír felfutásának időszakában láttunk.

"A mostani adatok inkább azt mutatják, hogy idén eddig a befektetési alapokba áramlott be sok lakossági megtakarítás. Ezek vezetik most jelenleg az értékpapírok között a mezőnyt, ezt követik a bankbetétek, és csak a harmadik helyen vannak az állampapírok. Ez összefügg azzal is, hogy már nincsenek olyan vonzó kamatok, mint amelyeket például még egy éve láthattunk a piacon" – fogalmazott Árgyellán Ágnes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dagad az olimpiai tornabotrány, az amerikaiak nem nyugszanak bele az ítéletbe

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) szerint a szabályok nem teszik lehetővé, hogy újravizsgálják a párizsi olimpián a női tornászok talajdöntőjében történteket, még akkor sem, ha meggyőző új bizonyítékok állnak rendelkezésre, így Jordan Chiles nem kapja vissza az ötkarikás bronzérmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.13. kedd, 18:00
Fábián László
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
Nem sikerül stabilizálni a kurszki frontot, egyre mélyebb az ukrán betörés - Híreink a háborúról kedden

Nem sikerül stabilizálni a kurszki frontot, egyre mélyebb az ukrán betörés - Híreink a háborúról kedden

A hét elején ismét lendületre kapott az ukrán hadsereg kurszki offenzívája: az orosz ellentámadás nem tudta stabilizálni a helyzetet. Harcokat jelentettek Giri, Balsoja Szoldackoje és Kromszkije Buki térségéből is, orosz források szerint Ukrajna 28 települést foglalt eddig el. Közben arról is jöttek hírek, hogy az offenzíva elején elfoglalt települések védelmét elkezdte megerősíteni az ukrán haderő, ami azt jelentheti, hogy hosszútávú megszállásra rendezkednek be Kurszk megyében. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×