eur:
395.58
usd:
362.35
bux:
72140.33
2024. augusztus 9. péntek Emőd
Nyitókép: Pixabay

Fújhatja az e-cigit a forgalmazó a GVH-büntetése után

Az Airbox nevű szlovák cég 189 millió forintos bírságot kapott és a honlapját is letiltották, mert azt a hamis benyomást keltette a fogyasztókban, hogy weboldalán az elektronikus cigarettákat, valamint a dohányzást imitáló elektronikus eszközöket a hazai távértékesítési tilalom ellenére jogszerűen forgalmazta - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A nemzeti versenyhatóság nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy az interneten, külföldi oldalakról rendelt, illegálisan forgalmazott dohánytermékeknek egészségkárosító hatása is lehet. A GVH arra kéri a fogyasztókat, hogy legyenek mindig körültekintők, és csak engedéllyel rendelkező kereskedelmi egységekben vásároljanak dohánytermékeket.

A Gazdasági Versenyhivatal február elején indított versenyfelügyeleti eljárást az Airbox s.r.o.-val szemben, mivel a szlovák székhelyű vállalkozás a magyar nyelvű honlapján valószínűsíthetően megtévesztő kommunikációs gyakorlatot folytat a termékek Magyarországi forgalmazhatóságáról.

A Magyarországon a hatályos jogszabályok értelmében az ízesített elektronikus cigaretták, valamint a dohányzást imitáló elektronikus eszközök forgalmazási tilalom alatt állnak.

Emellett pedig tilos az érintett dohánytermékek online távértékesítése is. A GVH a feltártak alapján megállapította, hogy az Airbox tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott; a hivatal versenytanácsa a maximálisan kiszabható, 189 millió forintos bírságot rótt ki a szlovák cégre.

Emlékeztettek, hogy a GVH már korábban is szigorúan járt el két, szintén szlovák céggel szemben, amelyek elektromos cigarettákat, illetve a kiskorúak körében népszerű - így kiemelten veszélyes - Elf Bar termékeket forgalmaztak magyar nyelvű weboldalaikon.

A korábbi vizsgálatok feltárták, hogy a vállalkozások megtévesztően keltették a magyar fogyasztókban azt a benyomást, hogy termékeik jogszerűen forgalmazhatók, az eljárások mindkét esetben a kiszabható legmagasabb bírsággal zárultak - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Rasovszky Kristóf olimpiai bajnok, Betlehem Dávid harmadik

Rasovszky Kristóf olimpiai bajnok, Betlehem Dávid harmadik

Rasovszky Kristóf tokiói ezüstjét aranyra váltotta. Szinte rajt-cél győzelmet aratott. Betlehem Dávid bronzérmes lett.

Csath Magdolna: nagyon rátelepedett az állam a gazdaságra, fordulatra lenne szükség

Az államnak hátrébb kellene lépnie, és hagynia kellene szabadabban működni a piacot – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem magántanár kutatóprofesszora. A közgazdász úgy látja, jelenleg nagyon merev és rugalmatlan a magyar gazdaságpolitika szerkezete, így pedig a vártnál kisebb mértékben bővül a gazdaság, és a fogyasztási adatok sem túl biztatók.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.09. péntek, 18:00
Harangi Szabolcs
geológus, egyetemi tanár, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatója
Április óta nem látott hozamemelkedés jöhet Németországban

Április óta nem látott hozamemelkedés jöhet Németországban

A német 10 éves államkötvények hozama pénteken április közepe óta a legnagyobb heti emelkedést produkálta, miután a világ legnagyobb gazdaságának kilátásaival kapcsolatos aggodalmak uralták a változékony hetet. Az amerikai munkanélküliségi kérelmek csütörtöki adatai enyhítették a recesszióval kapcsolatos félelmeket, miután az előző héten gyenge nem mezőgazdasági foglalkoztatási adatok miatt világszerte zuhantak a részvényárfolyamok, és a befektetők az államkötvények biztonságába menekültek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 9. 09:01
×
×
×
×