eur:
396.6
usd:
371.1
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
Hand is turning a dice and changes the direction of an arrow symbolizing that the interest rates are going down (or vice versa)
Nyitókép: Fokusiert/Getty Images

Szakértő: a gyenge forint valószínűleg hatással lesz az MNB kamatdöntésére

Múlt hét végére az euróval szemben a márciusi, a dollárral szemben pedig a tavaly októberi szintre gyengült a forint. A hazai fizetőeszköz gyengesége befolyással lehet a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntésére is, az elemzők inkább 25 bázispontos kamatemelést várnak - mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője.

"A reggeli órákban még úgy tűnt, hogy tovább folytatódik a forint gyengülése, az euróval szemben már 399-es szint környékén járt a jegyzés, ám később azt láthattuk, hogy képes volt jelentősen eltávolodni ettől a szinttől" - mondta az InfoRádióban Kaszab Balázs, a Portfolio elemzője.

A szakértő szerint az erősödés hátterében a javuló nemzetközi hangulat áll, illetve az, hogy a múlt heti dollárerősödést követően az euró képes volt összeszedni magát, és ez a forintot is húzta magával. Ugyanis a dollár erősödése, feltörekvő piac-deviza révén általában nem szokott segíteni a magyar fizetőeszköznek.

A Magyar Nemzeti Bank holnapi kamatdöntése kapcsán elmondta, hogy

a jegybank az elmúlt hetek árfolyammozgásait látva a jegybank vélhetően óvatosabb lesz.

Eredetileg egy 25-50 bázispontos kamatcsökkentés volt kilátásban, és a legtöbb piaci szereplő jelenleg úgy véli, hogy a 25 bázispontos vágás mellett teszi majd le a voksát az MNB, ez pedig jelentős hatást fog gyakorolni a forintra is.

Kaszab Balázs egyetért abban, hogy a 25 bázispontos kamatvágás kedvezni fog a forint erősödésének, hiszen ezzel lehetősége lenne a hazai fizetőeszköznek, hogy eltávolodjon az euróval szemben kritikusnak tartott 400-as szintektől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Elemzők az Arénában: a Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Az európai parlamenti választás belpolitikai tanulságairól, a Magyar Péter-jelenség okairól és következményeiről és a főpolgármester-választás politikai utórezgéseiről is beszélt Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×