eur:
393.07
usd:
363.59
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Teddy bear fastened in the back seat of a car
Nyitókép: zenstock/Getty Images

Rákkeltő anyagot találtak a legtöbb autó utasterében

Az autók belső terének 99 százaléka rákkeltő anyagokat tartalmaz.

Az Egyesült Államokban az autók mintáján végzett tanulmány értékelte az autóülések készítéséhez használt poliuretán hab toxicitását. Az American Chemical Society által végzett felmérés felhívja a figyelmet arra, hogy felül kell vizsgálni az autók égésgátló vegyi anyagainak szabványait. Ugyanis az elemzett minták 99 százalékában a felszabaduló rákkeltő anyagok koncentrációja ötször magasabb, ha az autók nyári hőmérsékletnek vannak kitéve – írja az autoszektor.hu.

A kutatók önkénteseket toboroztak, hogy kis mennyiségű poliuretán habot gyűjtsenek autóik üléseiből és azt az utastérbe abszorbálták egy speciális készlet segítségével. A tanulmányba 2013 és 2022 között gyártott járműveket vontak be, 30 különböző állam helyszíneiről, főleg Kaliforniából. Az első 101 mintából álló készletet februártól májusig gyűjtötték, míg a második 54 mintából álló készletet 2022 júliusától szeptemberig.

Az égésgátlók között sok van, amely félig illékony, ami azt jelenti, hogy felszabadulhatnak részecskék az utastér levegőjébe, különösen magas hőmérsékleti körülmények között. A külső hőmérséklet emelkedése fokozhatja ezeknek a mérgező vegyületeknek az utastér levegőjébe történő kibocsátását. Ezen égésgátlók némelyikének nyári koncentrációja szignifikánsan magasabb volt, mint a téli koncentráció, ami arra utal, hogy a melegebb hőmérséklet súlyosbíthatja a problémát.

Az egyik leggyakrabban kimutatott vegyület (TCIPP), egy szerves foszforsav-észter, amely az emberi egészségre gyakorolt lehetséges káros hatásairól ismert. Ezt a vegyületet a vizsgált járművek 99 százalékában detektálták. Koncentrációja a levegőben nyári hőmérsékleten kétszer-ötször magasabb volt, mint télen.

A TCIPP-t a járműrészecskék nagyobb koncentrációjában is azonosították, mint más beltéri környezetben, például hálószobákban és irodákban, ami további közegészségügyi aggályokat vet fel.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×