eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

A lakossági építések pörgetik a feketemunkát - hihetetlen nagy szám érkezett

Előszűrt ellenőrzési rendszert javasol az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) becslései szerint a teljes építőiparon belül 40 ezer lehet a feketén foglalkoztatottak száma, az építőiparban és a vagyonvédelmi szektorban van a legtöbb szabálytalanul foglalkoztatott munkavállaló. A foglalkozás-felügyeleti ellenőrzések tapasztalatai szerint 2023-ban 25 és 23 százalék körül volt az arányuk - írja az economx.hu.

Az ÉVOSZ tapasztalatai alapján arányában az építőiparban a legtöbb fekete foglalkoztatás a lakosság részére, számla nélkül végzett munkáknál fordul elő. Elsősorban segédmunkást és betanított munkást foglalkoztatnak bejelentés nélkül, míg a szakmunkásokat és a mérnököket igyekeznek a vállalkozások maguknál tartani.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke, Koji László a portálnak azt mondta, a lakosság számára végzett építőipari munkák során minél kisebb egy szervezet, annál inkább számítani lehet a szerződés nélküli munkavégzésre. Úgy számolja, hogy

a lakosság évente 200 milliárd forintot fizet ki az ilyen jellegű munkálatokra, és ennek következtében a költségvetés évi 75 milliárd forinttól esik el.

A szakember úgy látja, az ad hoc módon végrehajtott ellenőrzések nem elég hatékonyak, inkább a bérek, az áfa és a forgalmi adatok elemzésével úgynevezett előszűrt ellenőrzéseket kellene alkalmazni az ágazatban.

Hozzátette: a "fehérítés" szempontjából is szerencsésnek tartják az olyan kormányprogramok bevezetését, mint az épület felújítási támogatások, vagy a falusi csok bevezetése, ahol mindent legálisan kell csinálni a dokumentációs kötelezettség miatt. Nagy várakozással tekintenek az épületenergetikai kormányprogramra is, amely egyenlő versenyfeltételeket teremthet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×