eur:
385.66
usd:
354.43
bux:
0
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes
Gas station at sunset.
Nyitókép: Issarawat Tattong/Getty Images

Két számjegyű csökkenés is jöhet a hazai kutakon

Minden jel arra utal, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt jelentős áremelés csak átmenti volt az olajpiacon, és várhatóan a hazai kutak áraiban is.

A Brent típusú olaj ára közel 7százalékot esett a múlt hét eleji szinthez képest, 83 dollárról egészen 77 dollárig esett vissza az ár. Ezt pedig tovább segíti az a tény is, hogy a forint visszaerősödött a dollárral szemben, már újra 355 forint körül mozog az árfolyam, ami egy hét alatt 1 százalékos erősödést jelent – írja a Holtankoljak.hu.

A fenti események is arra utalnak, hogy igen erős a világpiacon az olaj kínálat – teszik hozzá. Az USA gőzerővel növeli a kitermelést, az OPEC tagságból pedig kilépett Angola, aki nem akar részt venni a kitermelés visszafogásában. Illetve megjelent egy új olajország, Guyana is gyorsan növeli az olajkitermelést területein. Az oroszoknál a szankciók miatt felhalmozódó olajat Kína vásárolja fel, a helyzetre való tekintettel áron alul, ez némileg kiegyenlíti a kereslet-kínálati mutatót.

Ezen a héten a hazai üzemanyag áraknak is reagálnia kell az olaj árának csökkenésére, akár két számjegyű csökkenésre is lehet majd számítani a hazai kutakon a hét közepén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×