eur:
394.61
usd:
367.94
bux:
72288.23
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Földgázvezeték terminálja a kelet-franciaországi Obergailbachban 2022. október 13-án. A GRTgaz francia gázszállító hálózat közlése szerint Franciaország ezen a napon megkezdi földgázszállítást Németországnak, mert a szomszéd állam igyekszik forrásait diverzifikálni az orosz import bizonytalanná válása miatt.
Nyitókép: Jean-Francois Badias MTI/AP

Befuccsolt az orosz mesterterv az európai gázról

Európa nagy része remekül megvan orosz gáz nélkül, és most annyiba kerül, mint 10 éve.

"Megfagytok" - üzente Vlagyimir Putyin tavaly ősszel Európának, amikor az országok döntő többsége nem vásárolt többé orosz földgázt. Bár voltak kemény hónapok, mára normalizálódott a gázár.

Az economx.hu azt írja, hogy "az Európában meghatározó gázár, ami a hollandiai TTF tőzsdén alakul ki, jelenleg 34 euró megawattóránként, mégpedig bármikori szállításra január és június között.

Ami a múltbeli árakat illeti: 2011 elejétől 2013 végéig nagyjából 30 euró körül volt az ár, ami alig tér el a jelenlegitől. 2014-től csökkent az ár, nagyjából együtt az olajárral (a két termék ára között sokáig korreláció állt fenn). 2014-től aztán a 15-25 euró közötti sávban mozgott az ár, és 2018-ban, amikor az olajár is még egyszer fölszaladt, elérte a 30 eurót.

A lapnak Pletser Tamás, az Erste elemzője korábban elmondta, a hosszú távú szerződéses eladások mellett a hollandiai tőzsdén Oroszország további nagy mennyiségű gázt öntött a piacra a háború előtti években, lenyomva az árat, hogy a kontinens minél inkább függő legyen az orosz gáztól.

Drágulás

A gázár 2021 júniusától kezdett meredeken emelkedni, és hamar átvitte a 30 dolláros korábbi csúcsot is. Mindenesetre 2021 őszén és telén már 100 eurós megawattóránkénti ár volt a jellemző, amit Európa akkor még betudott az ellátási láncok zavarának, ezért nem is reagált rá. A tavaly februári orosz támadás után felgyorsultak az események: főleg Németország készült fel gázellátási vészhelyzetre, de amikor ténylegesen is leálltak a szállítások, Európa a piacon fellelhető minden gázt megvett máshonnan, így az árat 300 euró fölé nyomva.

Az idei évet már 100 euró alatt kezdte, és a csökkenés gyorsan folytatódott, a tavasz folyamán már 30 euró alatti ár is előfordult, bár aztán nyáron és ősszel inkább a 40-50 közötti ár volt a meghatározó.

Európa ellátása mára teljesen megoldódott, az ár is elfogadható szintre került, de a 10-15 dollárra már biztosan nem tér vissza.

Rezsicsökkentés

A hazai rezsicsökkentett lakossági árral az a gond, hogy 10 éve érvényben van, és a gázár változása mellett a forint azóta lezajlott 35 százalékos leértékelődése is jócskán megnövelte az árat, emellett a szállítási, tárolási költségek is jelentősen nőttek.

A gázár elfogadható szintre csökkenése most kezdi itthon teljesen kifejteni a hatását, miután a tavaly magasabb áron kötött egyéves szerződések kifutnak, így már minden cég a jelenlegi piaci áron vásárolhat. Ez az infláció gyors csökkenésében is szerepet játszik, mivel a kifutó magas árú szerződések hatása kikerül a termelési költségekből.

Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 1. 16:15
×
×
×
×