eur:
385.41
usd:
354.64
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Promoting Womens Empowerment as a Business Strategy Toward Sustainable. A Female Business Development Leader having a project status meeting or decision to report, analyze and improve to increases teams overall productivity in a tech business office.
Nyitókép: Nitat Termmee/Getty Images

Kutatás: a magyarok többsége szerint több női vezető kell, de nem kvóták árán

A férfiak többsége is egyetért azzal, hogy több női vezetőre lenne szükség. A nők eltérő vezetői attitűdje ráadásul gazdaságilag is hasznos a cégeknek – derült ki az MVÜK Női Vezetői Klub piackutatásából. A szervezet vezetője azt mondta az InfoRádióban, hogy a szakmai előremenetelt ugyanakkor sok minden nehezíti és a bérszakadék is csak lassan csökken a nemek között.

A felmérés során a minimum 100 millió forintos éves árbevételű kkv-k vezetőit kérdezték, és összesen 221 senior vezető válaszolt. Mint kiderült, az Opten kutatása szerint a hazai cégállományok mindössze 17 százalékáról mondható el az, hogy „tisztán” női vezetője van, a vállalatok 40 százalékánál pedig vegyes vezetés van.

Az MVÜK Női Vezetői Klub külön is végzett egy kutatást, amely kimutatta, hogy

a cégek 67 százalékánál egyáltalán nincsen női vezető vagy kevesebb, mint 50 százalék az arányuk.

Dintsér Andrea, a szervezet vezetője azt mondta az InfoRádióban, hogy arra is kíváncsiak voltak, változott-e ez az arány az utóbbi időben, és a megkérdezettek válaszai alapján 24 százalékban volt tapasztalható javulás ezen a téren.

A felmérésből az is kiderült, hogy a férfiaknak a 89,6 százaléka, míg a nőknek a 92,2 százaléka értett egyet azzal, hogy több női vezetőre lenne szükség. A senior vezetők több mint a fele (55 százalék) pedig azon a véleményen volt, hogy a nők nagyobb szerepvállalása a cégvezetésben konkrét üzleti haszonnal jár.

Dintsér Andrea szerint többek közt azért kevesebb itthon a női vezető, mert a családdal kapcsolatos teendők nagy része a nőkre hárul, akiknek az sem könnyíti meg a helyzetét, hogy továbbra is eléggé nagy a bérszakadék. Az Eurostat adatai szerint ugyanis 17,3 százalékos átlagos fizetésbeli különbség van a nemek között a férfiak javára.

„Ez azt jelenti, hogy egy nő ugyanolyan pozícióban és ugyanolyan tapasztalati, tudásbeli háttérrel november-decemberben ingyen dolgozik egy férfihez képest”

– magyarázta az MVÜK Női Vezetői Klub vezetője.

A felmérés során a megkérdezett nők 63 százaléka mondta azt, hogy egyértelműen látszik a nagy bérszakadék a nemek között, a férfiaknak viszont csak a 43 százaléka gondolta ezt.

Dintsér Andrea elmondta: sokat javíthat a helyzeten, hogy az ESG-szabályoknál az átláthatóbb vállalatirányítás érdekében hangsúlyosabb szerepet kaphat a fizetések transzparenciája. Az ESG a vállalatok pénzügyi nyereségessége mellett azok környezeti, társadalmi és vállalatirányítási tevékenységének, eredményeinek a figyelembevételét irányozza elő. Az ESG ma már nemcsak komoly üzleti döntések mozgatórugója és a vállalatok értékelésének fontos mutatója, hanem széles körű, uniós szintű kötelezettség is.

A kutatásban megfogalmaztak egy olyan állítást, amely szerint az üzleti döntések nagy része még mindig „focipályákon, szivarszobákban vagy vadászatokon dől el.” Ezzel a megkérdezett nők és férfiak átlagosan 52 százalékban egyetértettek.

Dintsér Andrea szerint a kvóták kérdése megosztja mind az üzleti világot, mind a társadalmat. A válaszadók többsége pedig úgy gondolja, hogy nem kvóták árán, „erőltetve” kell megemelni a női vezetők számát, hanem más módszerekkel. „Inkább edukációval, a közösségek változtató erejével kell berúgni ezt a motort, és azzal, hogy női vezetői programokkal erősítjük a női vezetőket, hiszen konkrét gazdasági haszonnal jár, ha változtatunk” – zárta gondolatait az MVÜK Női Vezetői Klub vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ajatollah: “szerencsétlen baleset” az iráni elnök halála - vannak, akik örülnek most
Tudósítónktól

Ajatollah: “szerencsétlen baleset” az iráni elnök halála - vannak, akik örülnek most

Hétfő délelőttre az iráni vezetés megerősítette, hogy valóban életét vesztette egy helikopter-katasztrófában az ország elnöke és miniszterelnöke. Bár azonnal találgatások indultak meg az idegenkezűségről, Irán legfőbb vallási vezetője „szerencsétlen balesetnek” nevezte a történteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Reagált az izraeli miniszter arra, hogy elfogatóparancsot adhatnak ki Benjamin Netanjahu ellen

Reagált az izraeli miniszter arra, hogy elfogatóparancsot adhatnak ki Benjamin Netanjahu ellen

Erkölcsi vakság egy sorba állítani az izraeli vezetőket és a Hamász palesztin terrorszervezet vezetőit - írta Beni Ganz izraeli miniszter, a hadikabinet tagja hétfőn X (volt Twitter) fiókjában, válaszul annak lehetőségére, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adhat ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter, Jahja Szinvár, a Hamász gázai vezetője és Mohammed Deif, a Hamász katonai szárnyának főparancsnoka ellen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 07:45
×
×
×
×