eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Óriási kedvezményt kapnak a napelemes autósok a szomszédban

Szlovákiában a jövő hónaptól az otthoni napelemmel rendelkező villanyautó-tulajdonosok a napelemes túltermelést nyilvános töltőkön is felhasználhatják országszerte.

A hírt a villanyautosok.hu vette észre. Azt írják, hogy az ottani E.ON csoport tagja, október elsejétől a villanyautós napelemtulajdonosok számára lehetőve teszi, hogy az otthoni napelemes rendszer által megtermelt, de a háztartásban a termelés időpontjában fel nem használt energiát a szolgáltató egy „virtuális akkumulátorban” eltárolja az ügyfeleknek, akik későbbi időpontban a termelésükkel arányos kedvezményt vehetnek igénybe a megvásárolt energia árából.

Gyakorlatilag egy bruttó elszámolásról van tehát szó.

Ezt a szolgáltatást egészítik ki október 1-től egy új lehetőséggel, amelyben a virtuális akkuban tárolt energiát vagy annak egy részét a ZSE Drive nyilvános AC vagy DC töltőin használhatják fel az autósok. A ZSE Drive honlapján közzétett példa szerint amennyiben otthon használja fel valaki a korábbi termelését, 10 cent/kWh kedvezménnyel számolhat, ami gyakorlatilag 10 centes (kb. 39 Ft) átvételni árnak felel meg azzal a kitétellel, hogy a virtuális akkumulátor szolgáltatás havidíja 3 euró, így évente 36 eurót le kell vonni a kedvezményből.

A ZSE árlistája szerint az elektromos energiáért 12,2-17,8 centet (48-70 forintot) kell fizetni kilowattóránként, de a kedvezőbb kWh díjaknak korlátozott a felhasználási módja és ideje, valamint magasabb havidíj fizetendő.

Amennyiben az autósok a ZSE Drive hálózatában kívánják felhasználni a túltermelést, azt 100%-ban, kWh alapon töltésre fordíthatják, így gyakorlatilag a 10 centes átvételi árnak többszörösét, 29-39 centet takaríthatnak meg, amennyiben otthonuktól távol, az ország másik régiójában van szükségük elektromosautó-töltésre.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×