eur:
385.48
usd:
354.75
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
A flare burns waste gas at an oil Refinery.
Nyitókép: millerpd/Getty Images

Az olajcégek csak "üldögélnek" - Greenpeace

Nem tesznek semmit az európai gáz- és olajvállalatok az energetikai átmenet elősegítése érdekében, és "bár úgy tesznek", valójában nem teljesítik a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében tett valamennyi vállalásukat - vélte szerdán kiadott közleményében a Greenpeace.

A környezetvédő szervezet munkatársa, Jakub Gogolewski arra a jelentésre reagált, amelyet Steffen Bukold német politológus állított össze a nagyobb európai olajvállalatok 2022-es eredményei alapján. Megállapítása szerint a vizsgált cégek energiatermelésének mindössze 0,3 százaléka valósult meg a megújuló energiaforrások szektorában. Átlagosan a vállalatok befektetéseinek csak 7,3 százaléka irányult tavaly a zöld energiába, míg 92,7 százalékban a fosszilis energiaforrásokhoz köthető tevékenységeket finanszíroztak.

A Greenpeace szerint az európai gáz- és olajvállalatok többsége arra készül, hogy fenntartja, sőt növeli az olaj- és gázkitermelést legalább 2030-ig, miközben korábban elkötelezték magukat amellett, hogy 2050-ig mérsékelni fogják a szén-dioxid-kibocsátást. A szervezet arra kéri az európai országok kormányait, hogy szabályozzák az olajvállalatok tevékenységét, és vezessenek be "kötelezettséget az olajfogyasztás csökkentésére".

A Greenpeace figyelmeztetése alapjául szolgáló vizsgálatban hat európai székhelyű, nemzetközi olajcég (a Shell, a TotalEnergies, a BP, az Equinor, az Eni és a Repsol), illetve hat nemzeti tulajdonú vállalat (az OMW, a PKN Orien, a Mol, a Wintershall Dea, a Petrol Group és az Ina Croatia) 2022-es éves jelentésében szereplő adatokat elemezték.

Címlapról ajánljuk
Ajatollah: “szerencsétlen baleset” az iráni elnök halála - vannak, akik örülnek most
Tudósítónktól

Ajatollah: “szerencsétlen baleset” az iráni elnök halála - vannak, akik örülnek most

Hétfő délelőttre az iráni vezetés megerősítette, hogy valóban életét vesztette egy helikopter-katasztrófában az ország elnöke és miniszterelnöke. Bár azonnal találgatások indultak meg az idegenkezűségről, Irán legfőbb vallási vezetője „szerencsétlen balesetnek” nevezte a történteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 07:45
×
×
×
×