eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Unsplash.com

Jön Európa első lítiumfinomítója, lökést kaphat az elektromosautó-gyártás

Az Egyesült Királyságban épül meg a kontinens első és legnagyobb lítiumfinomító üzeme. A tervek szerint ebben a korábban épült létesítményekhez képest 80 százalékkal kisebb karbonlábnyommal dolgoznak majd.

A megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos vállalások miatt az elmúlt években egekbe szökött az ércfém iránti kereslet, hiszen a lítium kulcsfontosságú eleme az elektromos járművek (EV) akkumulátorainak.

Számítások szerint 2030-ra az újonnan forgalomba állított autók 60 százaléka lítiumion-akkumulátorokkal fog működni, ami azt is jelenti, hogy a gyártók Kelet-Ázsiára kénytelenek támaszkodni, ahol jelenleg a világ lítiumának 89 százalékát finomítják – írja az Euronews-t szemlézve a Napi.hu.

Az Egyesült Királyság kormánya most azonban zöld utat adott egy helyi székhelyű vállalatnak, a Green Lithiumnak, hogy finomítót építsen az angliai Teesside-ben, lendületet adva a brit és európai autógyártóknak.

Az üzem várhatóan 2027-ben kezdi meg a működését, és

évi mintegy 50 ezer tonna akkumulátorhoz szükséges lítiumot állít majd elő, amivel egymillió elektromos autót képesek kiszolgálni

– állítja a Green Lithium.

Sean Sargent, a Green Lithium vezérigazgatója szerint 2030-ra körülbelül 800 ezer tonna akkumulátorra lesz szükség az élénkülő piac miatt. Az Euronews példaként említi, hogy egy Tesla S-Model 12 kilogramm lítiumot használ.

A teeside-i üzembe Nyugat-Ausztráliából tervezik importálni a szpodumén nevű ásványt, amiből kivonják a lítiumot és finomítják olyan vegyi anyaggá, amit akkumulátorokban lehet felhasználni. A cég a finomítás karbonlábnyomát alacsony energiafelhasználású eljárásokkal tervezi csökkenteni, a hagyományos létesítményekhez képest 80 százalékkal.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×